Sabena
© belga
BRUSSEL -- Niet zonder enige moeite zijn de vakbonden bij Sabena er vrijdagmiddag in geslaagd het stakend bagagepersoneel terug aan het werk te krijgen. De bonden willen in een zo sereen mogelijke sfeer het businessplan, dat gedelegeerd bestuurder Christoph Müller donderdag voorstelde, toelichten en bestuderen.

Normaal gesproken moet het nu een tijdje rustig zijn op het sociale front bij Sabena, tenminste tot de vakbonden op de volgende ondernemingsraad, gepland voor 21 augustus, verduidelijkingen hebben kunnen vragen aan de directie over het businessplan. Normaal, want de vakbonden durven niet garanderen dat ze de toestand volledig onder controle hebben.

,,De voorbije dagen waren schadelijk voor Sabena, voor haar klanten en voor de vakbonden'', bekent Karel Gacoms, voorzitter Vlaams-Brabant van het socialistische ABVV. Hij heeft begrip voor de actievoerders, maar zegt dat niemand gebaat is met chaotische toestanden. Hij is vooral bezorgd om de eenheid onder het personeel.

Vrijdagmorgen legde opnieuw een deel van het bagagepersoneel het werk neer. Sabena moest 16 van zijn 68 Europese vluchten schrappen.

Zo'n 150 stakers begaven zich naar de toegangsweg van de luchthaven en blokkeerden die een halfuurtje. Dan trok de groep manifesterend over de luchthaventerreinen, terwijl ze andere personeelscategorieën aanzetten het voorbeeld te volgen. Dat lukte niet echt. Tegen de middag kwam dan de formele oproep van het vakbondsfront om de acties te beëindigen.

De directe schade van de acties voor Sabena zou in ettelijke tientallen miljoenen frank per dag lopen. De imagoschade op langere termijn is allicht niet te becijferen.