De Europese beursdag bracht gisteren meer van hetzelfde: een aanhoudende correctie van de techno- en media-aandelen en selectieve winsten voor meer traditionele sectoren.

Brussel tekende dankzij zijn overgewicht aan ,,oude economie'' aanvankelijk een mooie winst op, maar moest uiteindelijk toch bijna een half procent achteruit. Dat verlies kwam er mee onder invloed van een barslechte start van de Amerikaanse beurzen.

KBC, dat sommigen het ,,goedkoopste bankaandeel van Europa'' noemen, steeg tijdens de handel met meer dan drie procent, maar noteerde uiteindelijk slechts 0,95 procent winst op 44,8 euro. Moederholding Almanij werd 1,4 procent duurder tot 43,4 euro. Ook de chemiegroep Tessenderlo zat in de lift dankzij goede resultaten, met 2,73 procent tot 42,5 euro.

De verliezers moesten we zoeken bij de enkele techno-aandelen: vooral IBA viel sterk terug, met 6,89 procent tot 36,5 euro. Real Software werd 3,5 procent goedkoper tot 69 euro.

Buiten de Bel-20 herstelde EVS van de vroegere klappen met 5,24 procent winst tot 40 euro. Glaverbel klom 4,86 procent tot 77,6 euro. De ster van de termijnmarkt was eens te meer Omega Pharma. De farmadistributeur werd na een nieuwe overname liefst 12,63 procent hoger gekatapulteerd naar 44,49 euro. De mediagroep Roularta verloor dan weer 4,15 procent tot 67 euro, en Dolmen slikte een verlies van 8,54 procent tot 18,75 euro.

De slachtoffers op Euro.NM waren Arthur, Payton Planar en Thema Vision, met verliezen van 6 á 7 procent. Ook op Easdaq vloeide er bloed. Lernout & Hauspie ging ondanks bescheiden overnamenieuws 6,37 procent lager naar 101 dollar. Option en Bricsnet speelden rond de zes procent kwijt. Ubizen bracht het er beter vanaf met 3,03 procent winst tot 170 euro.

Cisco Systems, het aandeel dat een negatieve kritiek kreeg in het gezaghebbende blad Barron's en zo een algemene terugval van de techno-aandelen inluidde, maakte dinsdagavond vrij goede resultaten bekend. Maar het kon de beleggers in New York niets schelen. De Nasdaq stond twee uur voor het slot 6 % in het rood. De Dow Jones kon de terugval op dat ogenblik ,,beperken'' tot 2,2 %.

Toen kwam een spectaculair herstel op gang dat de Nasdaq terugbracht tot een verlies van 3 procent en de Dow tot 0,8 %. Maar drie kwartier voor slot ging het opnieuw bergaf.

De zwakke Nasdaq werkte ook op het gemoed in Tokyo, maar het verlies bleef er nog beperkt onder invloed van grote koopjesjagers, zeiden waarnemers.

Frankfort haalde de mosterd op Nasdaq. De Dax verloor ruim twee procent, maar de techno-aandelen op de Neuer markt speelden gemiddeld 5,4 procent kwijt. Slechte kwartaalcijfers duwden Mobilcom 7,1 procent in het rood naar 131 euro. Ook Siemens, SAP en Epcos verloren zwaar terrein.

Ook in Parijs stond de telecomclub nog zwaar onder druk. France Télécom en Bouygues speelden ruim 7 procent kwijt.

Het verlies in Amsterdam werd eens te meer gegangmaakt door telecombedrijf KPN. Voedingsgroep Unilever daarentegen dikte 7,2 procent aan.

In Londen werden de verliezers aangevoerd door mediareus BSkyB, die een tiende van zijn waarde verloor als gevolg van barslechte kwartaalcijfers.