Rijkman Groenink
© pvb

BRUSSEL -- Rijkman Groenink is gisteren Jan Kalff opgevolgd als voorzitter van het directiecomité van de Nederlandse bank ABN Amro, de nummer zeven in Europa. Zijn opdracht: de internationale expansie van ABN Amro, die stokte onder Kalff, opnieuw op gang brengen.

ABN Amro, in 1990 ontstaan uit de fusie van de ABN en Amro Bank, is al enige tijd op zoek naar een tweede thuismarkt in Europa. Maar de bank liet zich de voorbije jaren de kaas van het brood eten door concurrenten die het handiger en sneller speelden. Zo moest ABN Amro het Britse Barings aan ING laten en de Generale Bank aan Fortis. Het slaagde er evenmin in de privatisering van het Franse CIC te winnen.

Rijkman Groenink (50) wil van ABN Amro opnieuw een winnaar maken. Hij heeft zich tot doel gesteld het aantal particuliere klanten van de bank tegen 2005 te verdrievoudigen tot 10 miljoen mensen, door overnemingen, allianties en het Internet. Hij wil ook de investeringsbank-divisie steviger op de kaart zetten en kondigde al aan vijfhonderd investeringsbankiers te zullen aantrekken.

Hij is zeker geen kleurloos figuur: Rijkman Groenink staat bekend als een harde, snelle jongen. Agressief en ondernemend. Een beetje een cowboy. Hij was de architect van het gedurfde -- maar mislukte -- tegenbod dat ABN Amro in mei 1998 uitbracht op de Generale Bank die al op het huwelijksaanzoek van Fortis was ingegaan, al hield Groenink zich toen meestal op de achtergrond en liet hij Jan Kalff de honneurs waarnemen. Hij boezemt ook schrik in: openlijk durft haast niemand hem te bekritiseren.

Rijkman Groenink werd geboren in Den Helder, studeerde rechten in Utrecht en ging in 1974 aan de slag bij de Amro Bank. Hij maakte er een blitzcarrière en kreeg in 1988, 38 jaar oud, een zitje in het directiecomité. Toen Amro twee jaar later fuseerde met ABN, werd Groenink opgenomen in het directiecomité van de fusiebank. In 1995 werd hij verantwoordelijk voor de divisie Nederland, wat later voor de divisie Europa.

Dat hij uitgekozen werd om Kalff op te volgen, was toch wel een verrassing. Maar Kalff zegt dat hij de voorkeur gaf aan Groenink om ,,zijn leiderscapaciteiten, zijn beslistheid, zijn sterk strategisch denken en zijn internationale uitstraling''. Volgens Nout Wellink, gouverneur van de Nederlandse centrale bank, is Groenink de man die ABN Amro nodig heeft in deze snel veranderende tijden.

Hij speelt tennis, houdt van kunst en jagen. Een jachtongeval in 1987 bezorgde hem een blijvend letsel aan de arm. Hij is een tweede keer gehuwd en heeft vier kinderen.