BRUSSEL -- Easics, een Leuvens bedrijfje dat gespecialiseerde schakelingen maakt voor telecomtoepassingen, wordt verkocht aan het Amerikaanse TranSwitch. De overnameprijs bedraagt ongeveer 17,5 miljoen dollar (790 miljoen frank) in aandelen.

Easics werd in 1991 opgericht als één van de spin-offs van IMEC, het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum van de Leuvense Universiteit. Samen met zes andere hoogtechnologische bedrijfjes lag het eind vorig jaar nog aan de basis van het ,,kennisnetwerk'' Leuven Inc.

Easics, dat intussen een goede 20 werknemers telt, maakt gespecialiseerde computerchips die onder meer verkocht worden aan grote telecombedrijven zoals Philips, Motorola en Alcatel. Ook overnemer TranSwitch behoorde tot de klantenkring. Het op Nasdaq genoteerde TranSwitch noemt zichzelf een ontwikkelaar van ,,halfgeleideroplossingen'' voor de telecomsector. De groep telt ruim 100 medewerkers en boekte vorig jaar 25 miljoen dollar winst.

De aandeelhouders van Easics worden betaald met ongeveer 250.000 aandelen van TranSwitch. Die zijn tegen de huidige koers een kleine 800 miljoen frank waard. Easics telt onder zijn aandeelhouders VIV (het durfkapitaalfonds van Fortis), Icos-topman Jos Verjans en managers Jan Zegers en Dirk Callaerts. KU Leuven-rector André Oosterlinck is er voorzitter van.