BRUSSEL -- Er werden vorig jaar 304.365 hypothecaire kredieten aangevraagd bij banken en andere kredietinstellingen. Dat is een stijging met 24,6 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Vereniging van Banken.

Er werd voor een totaal bedrag van 836 miljard frank kredieten gevraagd, een stijging met 30,2 procent, of gemiddeld 2,75 miljoen frank per aanvraag. Het aantal effectief toegekende woonkredieten steeg tot 275.173 -- 35,2 procent meer dan in '98 -- voor een totaal bedrag van 710,8 miljard frank (plus 42,8 procent).

Met 90 procent van het totaal zijn de banken de belangrijkste verstrekkers van hypothecaire leningen. De verzekeringsmaatschappijen waren goed voor 2,8 procent en de huisvestings- en hypotheekmaatschappijen namen de overige 7,2 procent voor hun rekening.

De groei van de hypothecaire kredietverstrekking is onder meer een gevolg van de zeer lage rentetarieven. Dat blijkt ook uit het aantal herfinancieringen van bestaande kredieten. Die waren goed voor één op drie hypothecaire kredieten.