BRUSSEL -- De spraaktechnologiegroep Lernout & Hauspie heeft in het eerste kwartaal van dit jaar haar nettowinst per aandeel voor afschrijving van goodwill met 54 procent verhoogd tot 0,37 dollar per aandeel. De omzet steeg met 57 procent tot 110,7 miljoen dollar (4,9 miljard fr.). De groep neemt ook Interactive Systems over voor 400 miljoen frank.

De grote overnames van het spraaktechnologiebedrijf Dragon en Dictaphone, producent van dicteertechnologie, zitten nog niet in de cijfers verwerkt. De overname van Dictaphone, goed voor ongeveer 40 miljard frank, werd afgelopen week afgerond. Gisteren maakte L&H een kleinere transactie bekend, de overname van het taalbedrijf Interactive Systems. L&H gaat dat bedrijf inschakelen in zijn producten voor call centers en ziekenhuizen.

L&H betaalt 8,9 miljoen dollar in cash. Vier miljoen dollar is afhankelijk van de resultaten die Interactive Systems de komende twee jaar haalt.

L&H boekte in het eerste kwartaal een nettowinst exclusief uitzonderlijke elementen van 12,2 miljoen dollar, een toename van 75 procent tegenover de 7 miljoen dollar over dezelfde periode van vorig jaar. Per aandeel leverde dat 19 dollarcent winst op tegenover de 12 dollarcent een jaar eerder (plus 58 procent).

Inclusief een niet-gerealiseerde wisselkoerswinst kwam de winst uit op 16,44 miljoen dollar, een stijging met 50 procent. De winst per aandeel voor afschrijving van goodwill steeg met 54 procent tot 0,37 dollar. De omzet ging ruim de helft hoger. Volgens L&H is 74 procent van die groei intern. De bedrijfswinst steeg fors van 10,9 miljoen dollar tot 26,7 miljoen dollar.