BRUSSEL -- De farmadistributeur Omega Pharma waagt zich na een rist beperkte overnames met de opslorping van zijn Franse evenknie Pharmygiène-Medipôle aan het grote werk. De operatie kost Omega Pharma 1,8 miljard frank. Dat bedrag wordt gedeeltelijk in cash en deels in aandelen betaald. De overname jaagde de koers van Omega Pharma gisteren door het dak.

De Belgische beursgenoteerde farmadistributeur financiert de overname met de 3,2 miljard frank van een kapitaalverhoging die amper twee dagen geleden werd afgerond. Omega gaat ervan uit dat het 950 miljoen frank cash zal moeten betalen en 600.000 nieuwe aandelen zal uitgeven.

Omega Pharma heeft alvast een overeenkomst op zak waarbij het 65 procent van de aandelen verwerft. Die worden nu nog gecontroleerd door banken (60 procent) en het management (5 procent). Binnenkort volgt een uitkoopbod waarbij het aan de houders van de resterende 35 procent de keuze laat: 34,5 euro (1.391 frank) cash per aandeel of een betaling van 17 euro plus een half nieuw aandeel Omega Pharma.

Die prijs ligt een fractie onder de introductiekoers van het Franse bedrijf. Sinds september 1998 is Pharmygiène-Medipôle beursgenoteerd.

Met de inpalming van het Franse beursgenoteerde bedrijf verdubbelt de omzet van Omega Pharma op jaarbasis tot ruim acht miljard frank terwijl de bedrijfswinst (Ebit) oploopt tot 1 miljard frank. Het werknemersbestand van Omega Pharma stijgt van 250 naar ruim 800 mensen.

Alhoewel Pharmygiène-Medipôle veel weg heeft van een Franse Omega Pharma kan de Franse farmadistributeur niet tippen aan het financiële parcours van zijn Belgische branchegenoot.

Een vergelijking van de koers van de twee aandelen spreekt boekdelen. Terwijl de koers van Omega Pharma het jongste jaar omhoog schoot, brokkelde die van Pharmygiène-Medipôle stelselmatig af. Van een introductieprijs van 35 euro viel het aandeel daarna terug tot 19 euro. Bovendien bleef de handel in het aandeel een hele tijd erg beperkt.

De koers van Omega daarentegen ging gisteren na een schorsing van een uur meteen 18 procent hoger tot een recordkoers van 47 euro.

Omega Pharma omschrijft Pharmygiène-Medipôle als het belangrijkste distributieapparaat naar de Franse apotheker. Door een te beperkt productenaanbod en te kleine verkoopvolumes kon die sterk uitgebouwde distributie niet optimaal worden gerendabiliseerd. Dat resulteerde in matige winstmarges.

De directie van Omega Pharma verwacht dat de overname onmiddellijk een winstbijdrage gaat leveren. De winst per aandeel van Omega Pharma -- inclusief verwatering -- gaat dit jaar op basis van zeven maanden 13 procent hoger uitkomen dan totnogtoe werd vooropgesteld. Voor 2001 stelt de farmadistributeur zelfs een winststijging van 19 procent voorop.

De Franse farmadistributeur -- 550 werknemers -- haalde vorig jaar een omzet van 95 miljoen euro (3,8 miljard frank). Daarvan werd 84 procent gerealiseerd in Frankrijk. Naar toegevoegde waarde was de verkoop aan apothekers goed voor 66 procent van de omzet. De rest kwam van productie van voorschriftvrije producten voor derden -- onder meer in een fabriek in Wevelgem -- en de levering van distributiediensten.

De productenportefeuille van Pharmygiène-Medipôle omvat de helft voorschriftvrije geneesmiddelen terwijl de andere 50 procent verzorgingsproducten zijn. Volgens Omega Pharma is het Franse bedrijf marktleider in Frankrijk voor onder meer parasietenbestrijders, hygiëneproducten voor volwassenen en baby-accessoires.