BRUSSEL -- De Belgisch-Franse financiëledienstengroep Dexia gaat eind deze maand 1,5 tot 2 miljard euro (60 tot 80 miljard frank) ophalen via een gewone kapitaalverhoging. Het geld is bestemd om enkele recente overnames te financieren en de oorlogskas weer aan te vullen.

De precieze modaliteiten van de kapitaalverhoging worden pas volgende week bekendgemaakt, maar op de aandeelhoudersvergadering van Dexia gisteren in Brussel zei afgevaardigd bestuurder Pierre Richard al dat de groep haar kapitaal met zowat 18 procent wil optrekken door de uitgifte van nieuwe aandelen.

De kapitaalverhoging gebeurt zonder voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders -- ze krijgen wel een voorkeursbehandeling -- en richt zich zowel tot particuliere als institutionele beleggers. De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley leidt de hele operatie.

Er komt een tranche voor particuliere beleggers, met deeltranches voor België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. Met de operatie wil Dexia onder meer de plaatsingscapaciteit testen in Nederland van de Bank Labouchère, een effectenbank die ze eerder dit jaar overkocht van Aegon en die 250.000 klanten-beleggers heeft.

Voor België rekent Dexia op de plaatsingscapaciteit van het agentennet van het Gemeentekrediet. Dat heeft zijn kunnen al eerder bewezen bij de privatisering en beursgang van Dexia-Gemeentekrediet in 1996.

Dexia probeert van de Franse minister van Financiën gedaan te krijgen dat de Franse beleggers de nieuwe Dexia-aandelen kunnen aankopen in het raam van het pensioenspaarplan voor aandelen. In principe komen alleen aandelen van Franse maatschappijen daarvoor in aanmerking. Dexia is, sinds de overname vorig jaar van Dexia France door Dexia België, een onderneming naar Belgisch recht. Maar het maakt wel deel uit van de Parijse beursindex CAC 40.

De institutionele tranche mikt zowel op Europese als op Amerikaanse beleggings- en pensioenfondsen.

Het prospectus zal binnen enkele dagen klaar zijn en de inschrijvingsperiode start normaal op 24 mei. Volgens François Narmon, voorzitter van de raad van bestuur van Dexia, hebben de voornaamste aandeelhouders van de groep toegezegd de kapitaalverhoging geheel of gedeeltelijk te zullen volgen.

De hoofdaandeelhouders van Dexia zijn de Gemeentelijke Holding die de Belgische gemeenten verenigt (21 procent), het Franse Caisse des Dépôts et Consignations (9,6 procent), de Belgische verzekeringsmaatschappij Omob (6,3 procent) en de Bank van de Nederlandse Gemeenten (2,3 procent).

Het wordt vooral uitkijken naar de houding van de Gemeentelijke Holding, want de gemeenten hebben vroeger al te kennen gegeven hun belang in Dexia te willen laten zakken. Het is bovendien de vraag waar de gemeenten het geld gaan halen om op de kapitaalverhoging in te tekenen.

Naast de gewone kapitaalverhoging gaat Dexia ook nog kapitaal ophalen via de uitgifte van ,,preferred shares'', een soort achtergestelde obligatielening, bestemd voor institutionele beleggers in Europa en de VS. Afgevaardigd bestuurder Pierre Richard spreekt van een bedrag van 500 tot 1 miljard euro (20 tot 40 miljard frank).

Dexia gaat al dat geld gebruiken om twee recente overnames te financieren.

De overname begin dit jaar van het Amerikaanse Financial Security Assurance en de Nederlandse Bank Labouchère vertegenwoordigt een investering van ongeveer 3,7 miljard euro (bijna 150 miljard frank).

Pierre Richard zegt dat de kapitaalverhoging geen verwatering zal meebrengen van de winst per aandeel, dankzij de synergiewinsten die Dexia zal halen uit de overname van Financial Security Assurance en Bank Labouchère.