Cliff Stice
© sdw

BRUSSEL -- Cliff Stice is een naam als een klok in het Telenet-hoofdkantoor in Mechelen. De Amerikaan vertegenwoordigde de telecomgroep US West in de lange onderhandelingen voor de start van Telenet, en werd er nadien operationeel directeur, zeg maar tweede man. Nu voert hij de onderhandelingen voor Callahan Associates, het Amerikaanse telecombedrijf dat Telenet wil overnemen.

Toen hij in het najaar 1998 na een periode van ruim drie jaar weer naar de States trok, had hij wellicht nooit gedacht dat hij nog naar Telenet zou terugkeren. Stice heeft tijdens zijn Telenet-periode de binnenkant van de Vlaamse politiek en het bedrijfsleven gezien.

Stice kan je in een handomdraai de verdeling van de telefoniemarkt in België uitleggen. Hij wéét ook wat je met een televisiekabel kan doen. Maar hij kent ook het verschil tussen een gemengde en een zuivere intercommunale, de aandeelhoudersstructuur van de Gimv of de rol van Electrabel en de gemeentes bij de verdeling van de nutsdiensten. En dat is voor het complexe en politiek vol angels zittende dossier Telenet onmisbaar.

Cliff Stice wou vanuit het Amerikaanse US West in 1994 naar The Old Continent , omdat daar qua telecomuitbouw nog alles te doen viel. Na een kort verblijf in Amsterdam om er de onderhandelingen te voeren over de aankoop van Kabel Televisie Amsterdam door US West en Philips, kwam hij naar Vlaanderen voor wat hij een ,,uniek project'' noemde. Vlaanderen is het meest bekabelde land ter wereld en precies deze kabel zou worden omgebouwd tot een breedband multimedianetwerk.

Stice moest met de vorig jaar vertrokken gedelegeerd bestuurder Paul Van der Spiegel dat netwerk uitbouwen. Maar dat liep niet van een leien dakje.

Toen US West werd overgenomen door MediaOne en de eerste lanceerfase van het bedrijf achter de rug was, keerde Stice terug naar de Verenigde Staten. Nu komt hij met een aantal van zijn vroegere US West-kompanen die Callahan Associates hebben gesticht opnieuw op de proppen.

Callahan Associates rijgt sinds half 1997 Europese kabelbelangen aaneen. Eerst in Spanje en Frankrijk, maar de jongste maanden versnelde het investeringsritme met de verwerving van de eerste kabellicenties in Zwitserland en Duitsland.

In Zwitserland heeft het de breedbandlicentie voor de steden Zürich, Genève en Lausanne op zak. En het kwam ook als overwinnaar uit de strijd voor de overname van de kabelactiviteiten in de Duitse staat Noord Rijn-Westfalen.