BRUSSEL -- Het Britse advocatenkantoor Freshields streeft een fusie na met de Duitse groep Bruckhaus. De fusie is een nieuwe stap in de vorming van internationale advocatenkantoren. Tot nu toe speelt alleen het Belgische De Bandt Van Hecke Lagae een belangrijke rol in dat proces.

Bruckhaus Westrick Heller & Loeber is één van de drie grootste Duitse advocatenkantoren. Volgens de krant The Wall Street Journal Europe is het kantoor in vergaande fusiebesprekingen met het Britse Freshfields, de Britse nummer twee en één van de vier grote kantoren die bekend staan als the magic circle.

De fusiegesprekken, die gisteren door een zegsvrouw van Freshfields bevestigd werden, zouden vorm geven aan een speler met 1.850 advocaten, via 30 kantoren actief in 18 landen. De fusies in de advocatuur komen er onder druk van de globaliserende markten.

Freshfields fuseerde op 1 januari in Duitsland al met de Duitse groep Deringer (120 advocaten) maar zou via Bruckhaus (370 advocaten) de armslag in Duitsland fors uitbreiden. Bruckhaus staat er bekend als een typisch Duits kantoor dat vroeger vooral op eigen kracht doorgroeide.

De Brits-Duitse fusies in de advocatuur hebben alles te maken met de groei van Frankfort als financieel centrum. De kantoren uit de Londense city verzekeren zich via de fusies van een sterke Duitse aanwezigheid die ook een platform vormt naar centraal-Europa.

Eerder dit jaar fuseerde al het Britse Lovell White Durrant met het Duitse Boesebeck Droste. Vorig jaar kondigde de Britse nummer één, Clifford Chance, aan te zullen fuseren met het Duitse Pünder en het Amerikaanse Roger & Wells.

Van de drie grote Belgische advocatenkantoren heeft tot nu toe enkel de nummer één, De Bandt Van Hecke Lagae, een Duitse partner (Oppenhof & Rädler). Loeff Claeys Verbeke (LCV) plooit zich voorlopig op België terug terwijl de fusiepoging van de nummer drie, Stibbe Simont Monahan Duhot, met het Duitse Gleiss mislukte. Stibbe Simont tracht nu zonder Duitse antenne de banden aan te halen met een Britse speler.

De vennoten van Freshfields moeten nog stemmen over de voorgenomen fusie. Dat zou nog deze maand kunnen gebeuren. Freshfields en Bruckhaus stonden eerder het Duitse Mannesmann bij in zijn poging te ontsnappen aan Vodafone. Freshfields breidt ten slotte ook in België uit. Eerder deze maand stapte de topfiscalist Axel Haelterman met drie advocaten van Loeff Claeys Verbeke over naar het Brusselse kantoor van Freshfields.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in