BRUSSEL (belga) -- De onafhankelijke spoorbond OVS kondigt op korte termijn een werkonderbreking aan uit protest tegen wat de bond noemt ,,de groeiende onveiligheid van het treinverkeer''.

In een mededeling gisteren stelde de bond dat het de hoogste tijd is dat reizigers en politici zich ervan bewust worden dat het mis gaat met de veiligheid op het spoorwegnet. Dat is te wijten aan de chronische overbelasting van het personeel en aan de afschaffing van de permanente technische vorming, nochtans bepaalt in een Europese richtlijn, aldus de OVS.

Bovendien stelt de bond dat de vorming van de leerling-bestuurders niet is aangepast aan de vereisten van het beroep. De opleiding werd herleid van 18 naar 9 maanden, veel te kort volgens de OVS. De NMBS laadt volgens de bond een zware verantwoordelijkheid op zich door jonge bestuurders met onvoldoende praktijkervaring te laten rijden.

Gisterennamiddag ontspoorde een IC-trein tussen Namen en Luik, maar daarbij troffen de Spoorwegen naar eigen zeggen geen schuld. Volgens de NMBS lag de oorzaak bij rotsblokken die op de sporen waren terechtgekomen bij onderhoudswerken door gemeentearbeiders aan de berm in Beez. De materiële schade bleef beperkt, de dertig reizigers aan boord van de trein bleven ongedeerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in