BRUSSEL -- Geplaagd door een staking van circa honderd bedienden heeft de Belgische non-ferrogroep Union Minière de zinkproductie in Balen volledig stilgelegd. Op de grondstoffenmarkt in Londen gingen de dagprijzen en de prijs op drie maanden voor zink daardoor 2 procent omhoog.

De handelaars op de London Metal Exchange reageerden zo op de mededeling van de Belgische non-ferrogroep dat het de leveringscontracten aan klanten uit de staalsector niet kan nakomen. ,,Wij hebben uit voorzorg tegenover een selectieve groep van klanten overmacht moeten inroepen'', verklaarde woordvoerster Moniek Delvou. De dagprijs voor zink steeg met 24 dollar tot 1.126 dollar (47.292 frank) per ton. De termijnprijs voor levering na drie maanden ging 16 dollar omhoog tot 1.121 dollar per ton.

Honderd bedienden staken sinds vorige week maandag omdat ze ontevreden over de afschaffing van de zogenaamde ,,zinkbonus''. Daardoor viel de productie verleden week al terug op de helft van de capaciteit. ,,De stakersposten hinderen dermate de bevoorrading van de fabriek dat we hebben beslist om de productie volledig stil te leggen'', verduidelijkte woordvoerster Delvou gisteren.

Van onderhandelingen tussen vakbonden en bedrijfsleiding bij UM was totnogtoe weinig of geen sprake. ,,Op dit moment zijn er geen gesprekken gepland'', erkent de UM-woorvoerster. Het blijft voorlopig bij enkele informele contacten tussen directie en stakers. De stakende bedienden blijven overigens onverminderd vasthouden aan hun eisen.

De zinkraffinaderij in Balen is met een jaarcapaciteit van 225.000 ton zink goed voor bijna de helft van de hele zinkproductie van Union Minière. Het beursgenoteerde UM is het op een na grootste zinkraffinagebedrijf ter wereld. De stillegging van Balen kom zeer ongelegen voor UM. Enkele weken geleden pakte het non-ferrobedrijf uit met sterke verbeterde operationele resultaten. De zinkdivisie was de best presterende.

De staking en de productiestop wegen op de koers van UM. Gisteren werd het aandeel 2,38 procent goedkoper tot 34,75 euro. Begin vorig week had het aandeel nog een waarde van 36,5 euro.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in