BRUSSEL -- De kwaal van ongewenste anonieme telefoonoproepen gaat van kwaad naar erger. Vorig jaar kreeg de ombudsman voor telecommunicatie 1.442 klachten over kwaadwillige oproepen, een verdubbeling in vergelijking met 1998. Dat blijkt uit cijfers van de Ombudsdienst Telecommunicatie, die De Standaard kon inkijken.
Niet alleen nemen de klachten over kwaadwillige telefoons toe, ze lijken ook moeilijker te bestrijden. Ongewenste ,,hijg- en dreig''telefoons worden steeds meer gepleegd met een mobilofoon met een voorafbetaalde kaart.
Van die kaarten, die je overal vrij kan kopen zonder je naam achter te laten, kan niet worden opgespoord wie de eigenaar is.
,,Mensen vertellen ons schrijnende verhalen van telefoonterrorisme. Zulke terroriserende telefoons gebeuren vaak via anonieme gsm's met prepaid -kaarten'', reageert telecom-ombudsman Edgard Vandebosch. ,,Zowel Justitie als de ombudsdienst zelf is vragende partij om de gsm-nummers gekoppeld aan voorafbetaalde kaarten niet meer volledig in de anonimiteit te laten.'' In Frankrijk bijvoorbeeld is een kopie van de identiteitskaart vereist om een gsm-nummer met een voorafbetaalde kaart te kunnen krijgen.
Ook over andere telefoonpijnpunten kreeg de ombudsman voor telecommunicatie vorig jaar meer klachten binnen. Consumenten dienden vorig jaar in totaal 11.027 telecomklachten in, een vijfde meer dan het jaar voordien.
Opvallend daarbij is dat nog altijd ruim 90 procent van alle klachten over de Belgacom-groep gaan, niettegenstaande de vele alternatieve operatoren en telecomdienstenleveranciers die ondertussen op de markt zijn.
Vorig jaar al haalde de telecom-ombudsman uit naar de klantenbehandeling van Belgacom. Een groot aantal klachten over facturatie of te lange wachttijden weet de telefoonmaatschappij toen aan de diepgaande organisatorische wijzigingen in het bedrijf. Die zorgden voor een overbevraagde en machteloze eerstelijns-klachtenopvang.
Belgacom beloofde toen al beterschap, maar uit de cijfers van de ombudsman blijkt alvast dat er niet minder klachten bij hem belanden.
John Goossens, gedelegeerd bestuurder van Belgacom, zei op zijn jaarlijkse persconferentie eind februari nog dat Belgacom dit jaar werk zal maken van een betere dienstverlening voor zijn abonnees.
De wachttijden voor vragen moeten korter en storingen moeten sneller verholpen worden.
Met de dienstverlening en de kwaliteit van de mobiele operatoren lijkt het mee te vallen. ,,Slechts'' 1.238 klachten handelen over mobilofonie, een relatief bescheiden cijfer in vergelijking met de enorme boom die de mobilofonie in ons land vorig jaar meemaakte.
De Consumentenbond in Nederland pakte dit weekend nog uit met een onderzoek waaruit blijkt dat meer dan de helft van de klachten over telefonie bij de Consumentenbond over mobieltjes gaan.