BRUSSEL -- De beursgenoteerde tapijtenproducent Associated Weavers (AWI) legt de hand op de Franse tapijtgroep Balsan en haar dochter Dalsan. Beide bedrijven haalden in de herfst het nieuws naar aanleiding van het faillissement van de tapijtengroep Louis De Poortere (LDP). AWI gaat een ,,beperkte'' kapitaalverhoging doorvoeren.

Balsan en Dalsan legden eind oktober en begin november de boeken neer. De moeilijkheden begonnen met het faillissement van het Vlaamse dochterbedrijf LDP. Topman Vincent De Poortere kwam daarbij in opspraak doordat hij, kort voor het faillissement, nog belangrijke activa naar Balsan probeerde door te sluizen. De reeks faillissementen leidde ook tot de ondergang van de spinnerijgroep Desseaux-Van der Eecken, de belangrijkste leverancier van LDP.

Associated Weavers International uit Ronse, een producent van getuft en geweven tapijt, diende eind december een bod in op de resterende activa en het personeel van Balsan en Dalsan.

De rechtbank van Koophandel van het Franse Châteauroux ging daar gisteren op in. AWI haalde het daarmee van twee concurrerende biedingen: die van Vincent De Poortere en van Berry Tuft (Beaulieu).

Een overnamebedrag werd niet meegedeeld, maar Associated Weavers verwerft met Balsan een moderne fabriek voor getuft tapijt, met een sterke positie op de Franse markt.

Ook Dalsan biedt het voordeel van een ,,kant-en-klare'' investering: het bedrijf werd pas eind 1999 opgericht en investeerde in de loop van 2000 in een lijn voor de productie van tapijttegels. Beide bedrijven zijn gevestigd in de buurt van Châteauroux (departement Indre).

AWI noemt de overname een goede zaak voor haar positie in de markt voor residentieel tapijt in Frankrijk, Duitsland en de Benelux. Balsan brengt AWI aanwezigheid in de groothandel mee en in de contractmarkt. (hotels, bureaus,...). De overname zou al vanaf de tweede helft van dit jaar een ,,positieve bijdrage'' leveren tot de groepsresultaten.

Voor het faillissement telden Balsan en Dalsan 214 personeelsleden en verkochten ze -- onder eigen merknaam -- jaarlijks zo'n 12 miljoen vierkante meter vasttapijt. AWI wil dat op korte termijn terugbrengen tot 8,5 miljoen vierkante meter, goed voor een omzet van zowat 2 miljard frank. AWI zelf staat voor een capaciteit van 44 miljoen meter.

De activiteiten en het personeel worden ondergebracht in een nog op te richten dochterbedrijf van AWI.

Associated Weavers is van plan om de overname te financieren met een ,,beperkte kapitaalverhoging''. Het zou gaan om een privé-plaatsing van zo'n 100 miljoen frank. Betalen met eigen middelen zit er niet in: de groep maakte in 2000 wellicht voor het derde jaar op rij verlies. Henri Vandierdonck, gedelegeerd bestuurder van de groep, zei gisteren dat de bestaande grote aandeelhouders -- zoals Suez Lyonnaise des Eaux (12 %) en Fortis (7,9 %) -- de kapitaalverhoging zullen volgen.

De beurs leek gisteren alvast positief te reageren op de overname. Het aandeel steeg met een halve eurocent of 8 % tot 6,6 euro. De voorbije weken zweefde het aandeel rond zijn bodemkoers van 6 euro. AWI werd in oktober '97 naar de beurs gebracht tegen ruim 25 euro.