Het was al even geleden, maar gisteren gaven de aandelenbeurzen in de drie grote muntblokken nog eens een echt heterogeen beeld te zien. Resoluut hoger voor de Aziatische markten, zwakker voor de eurozone en op en neer, zonder duidelijke tendens, voor de Noord-Amerikaanse beurzen. Tegenover de onverwachte verzwakking van de industriële productie in Duitsland plaatsten de Amerikanen een toespraak van president George Bush waarin hij strenge straffen in het vooruitzicht stelde voor bedrijfsleiders die het niet zo nauw nemen met de boekhoudkundige regels.

In Azië maakten de beleggers een vreugdedansje nadat de Japanse minister van Financiën gesuggereerd had dat de regering mogelijk een pakket yen zal verkopen om de klim van de Japanse munt tegenover de Amerikaanse dollar een halt toe te roepen. Goed nieuws voor de talrijke exportbedrijven die in Japan actief zijn. De Nikkei index klom prompt 1,8 procent, tot het hoogste peil in drie weken. De 11.000 punten werden net niet gehaald.

Het lijstje winnaars was lang. Computerproducenten, die samen goed zijn voor ongeveer een kwart van de totale Japanse uitvoer, waren in goede doen. Sony klom 2 procent en Canon 1,8 procent. Toyota, dat met elke yen dat de dollar verzwakt 160 miljoen euro extra winst boekt, klikte 1,3 procent vast. En Advantest klom 2,1 procent.

In Europa zagen de beleggers het even niet meer zitten. De Duitse regering maakte bekend dat de industriële productie in mei met 1,3 procent verminderde en dat de werkloosheid in juni opgelopen is tot het hoogste peil in bijna drie jaar. Daarbovenop kwam het nieuws dat Moody's de kredietwaardigheidsratio van Alcatel verlaagd heeft. De komende twee jaar ziet het analysebureau geen fundamenteel herstel op gang komen in de traditionele telefoniemarkt.

Alcatel moest daarop 2,2 procent inleveren en sleurde meteen ook Siemens mee dat zelfs 4,1 procent moest inbinden. Ericsson zakte 2,4 procent, Philips 1,3 procent, ASML 5,1 procent, STMicroelectronics 2,7 procent, Vodafone 3,4 procent en Telefonica 3,2 procent.

Het Duitse chemieconcern BASF, dat dit jaar al bijna 8 procent koerswinst boekte, moest gisteren 2,7 procent inbinden. BASF is een van de groten uit de Duitse industrie en lijdt in verhouding dus meer onder het nieuws van de afgenomen industriële productie.

Sodexho, dat voor dit jaar een omzetstijging met 2 procent in het vooruitzicht stelde, moest 9 procent omlaag. Beleggers gingen totnogtoe uit van een stijging met 3 procent. Sodexho is de nummer twee op de internationale cateringmarkt. Deutsche Telekom was een van de weinige uitzonderingen met een klim van maar liefst 8,7 procent. Gedelegeerd bestuurder Ron Sommer stapt voor maandag op en dat werd door de beleggers heel gunstig onthaald. Sommer wordt verantwoordelijk geacht voor de explosieve stijging van de schulden van het bedrijf.

In eigen land lieten de financiële waarden het afweten onder druk van de kredietproblemen waarmee steeds meer bedrijven kampen. Fortis zakte 1,5 procent, Dexia 1,9 procent en KBC 0,8 procent. In de andere sectoren verzwakten D'Ieteren en Delhaize respectievelijk 1,9 en 2,5 procent.

In Amerika verzwakten de koersen aanvankelijk, maar na de toespraak van president Bush keerde het tij wat. Beleggers verwachten dat nu stilaan een einde zal komen aan de golf van boekhoudkundige schandalen. Daarop begonnen de indexen rond het nulpunt te schommelen. Zowel de Dow Jones index als de Nasdaq trappelde kort na de middag zowat ter plaatse.