BELGACOM: Euphony in het ongelijk gesteld door hof van beroep - CROPDESIGN: Zoekt samen met Amerikaanse zaadbedrijf naar maisvariëteiten - IBA: Verkoopt een protontherapiesysteem in Korea - UCB: Zyrtec heeft het moeilijk in Japan


BELGACOM: Euphony in het ongelijk gesteld door hof van beroep
Belgacom heeft een rechtszaak gewonnen tegen Euphony, een wederverkoper van telefonie-diensten. Deze laatste werd door het hof van beroep van Antwerpen schuldig bevonden aan onwettige kettingverkoop, onwettige reclame en onwettige werving van klanten. De feiten waaraan Euphony schuldig werd bevonden, zijn duidelijk in strijd met de wet op de handelspraktijken, oordeelde de rechtbank. Euphony werd veroordeeld tot het betalen van dwangsommen als het zich blijft bezondigen aan dergelijke praktijken.

Belgacom had Euphony voor de rechtbank gesleept. Belgacom zei gisteren dat het zich verheugt over deze uitspraak die paal en perk stelt aan dergelijke wervingspraktijken in de telecomsector.


CROPDESIGN: Zoekt samen met Amerikaanse zaadbedrijf naar maisvariëteiten
Het Gentse biotechnologiebedrijf CropDesign en het Amerikaanse zaadbedrijf Stine Seed Company hebben een samenwerkingsverband afgesloten rond de veredeling van maïs. De bedrijven zullen samenwerken rond een aantal basistechnologieën die nodig zijn om met succes nieuwe kenmerken in maïs te introduceren. CropDesign levert de technologie en doet het basisonderzoek terwijl Stine de maïssoorten uittest.

Stine is een belangrijke veredelaar en leverancier van hybride maïssoorten en van sojazaden in de VS.

CropDesign zelf legt zich toe op functionele genoomanalyse voor het verbeteren van landbouwgewassen qua opbrengst, weerstand tegen ziekten en stress, en productkwaliteit. CropDesign past zijn technologie toe in rijst, tarwe en andere graangewassen. Het bedrijf werd opgericht in 1998 en stelt meer dan 75 mensen tewerk in laboratoria te Gent.


IBA: Verkoopt een protontherapiesysteem in Korea
Het Nationaal Kankercentrum van Korea, heeft vandaag in Seoel een contract met IBA ondertekend voor de installatie en de inwerkingstelling van een systeem voor protontherapie. Dit systeem wordt geïnstalleerd in het gloednieuwe hospitaal van het Kankercentrum in de Koreaanse hoofdstad Seoel.

IBA stelt dat dankzij dit contract de verkoopdoelstellingen voor 2002 overtroffen worden. Het is al de derde Aziatische bestelling van een protontherapiesysteem in 8 maanden.


UCB: Zyrtec heeft het moeilijk in Japan
De verkoop in Japan van het anti-allergiemiddel Zyrtec, de sterkhouder van de Belgische farma- en chemiegroep UCB, kwakkelt. Door de overheid opgelegde prijsdalingen en het feit dat er dit jaar veel minder hooikoortsgevallen waren wegen op de verkoopresultaten van dit jaar. De verkoop in 2002 zal wellicht onder het peil van 2001 -- 173 miljoen euro -- liggen, erkende UCB-woordvoerder Arnaud Denis. Deze verkoop is goed voor 12 procent van de totale farma-omzet van UCB. Denis wees erop dat de Japanse regering de prijzen voor anti-allergiemiddelen in april met zeven procent heeft verlaagd.

Naast Zyrtec is binnenkort ook het anti-allergiemiddel Claritin van Schering Plough beschikbaar in Japan. In de Verenigde Staten is Claritin de grote concurrent van Zyrtec. In Japan bezet Zyrtec vandaag samen met Allegra van Aventis de eerste plaats in de anti-allergiemarkt. Beide hebben tussen 18 en 19 procent van die markt in handen. De Japanse anti-allergiemarkt is meer dan een miljard dollar waard.