KEULEN (dpa) -- West-Duitsland had in 2001 de hoogste arbeidskosten per uur, blijkt uit een studie van het Duits Instituut voor Economie (DIW). De arbeidskosten bedroegen er vorig jaar 26 euro per uur. Noorwegen en Zwitserland bekleden met zowat 25 euro de tweede en derde plaats. De arbeidskosten in België bedroegen vorig jaar 23 euro per uur. Ons land bekleedt daarmee de vijfde plaats.

Gemiddeld zijn de werkuren in West-Duitsland zowat een vierde duurder dan in de 19 onderzochte landen. Oost-Duitsland bevindt zich met 17 euro per uur in de middenmoot.

Bij het onderzoek werden niet alleen de directe loonkosten in aanmerking genomen, maar ook de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid. De laagste arbeidskosten werden genoteerd in Spanje (bijna 15 euro), Griekenland (bijna 9 euro) en Portugal (bijna 7 euro).

In Denemarken lagen de kosten op 24,50 euro per uur, in België en de Verenigde Staten op zowat 23 euro. Daarna komen Japan, Finland en Nederland met ongeveer 22 euro, gevolgd door Luxemburg, Oostenrijk en Zweden met 21 euro. De arbeidskosten in Groot-Brittannië en Frankrijk bedroegen 19 euro per uur, in Canada 18 euro en in Ierland en Italië zowat 16 euro.