BRUSSEL -- ,,Nasdaq is hier''. Met die eenvoudige boodschap trekt Wick Simmons, de topman van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, deze dagen door Europa. Het doel: bedrijven en banken warm maken voor de nakende revival van de pan-Europese beurs Easdaq, intussen omgedoopt tot Nasdaq Europe.

Wick Simmons (60) is nog maar een goede drie maanden gedelegeerd bestuurder van Nasdaq, maar heeft als Wall Street-veteraan een goede kijk op waar hij met zijn beurs naartoe wil. Hij leidde gedurende bijna tien jaar het effectenhuis Prudential Securities, dat hij van de afgrond redde door een minnelijke schikking te regelen voor miljarden aan schadeclaims.

Simmons kreeg vrijwel meteen na zijn aantreden de overname van Easdaq op zijn bord. De zieltogende beurs werd eind maart al omgedoopt tot Nasdaq Europe, en in het hoofdkwartier in de Brusselse Koloniënstraat zijn alle verwijzingen naar Easdaq nu verdwenen.

Maar het echte werk moet nog beginnen. Tegen 8 juni wordt een langverwacht elektronisch systeem ingevoerd dat een einde maakt aan de oubollige telefonische handel op Easdaq.

Tegen eind dit jaar volgt de overschakeling naar een ,,hybride'' marktmodel, dat het midden houdt tussen de huidige dealer -markt en het ,,veilingmodel'' dat typisch is voor de Europese beurzen. Het systeem zal volgens Simmons het beste bieden van twee werelden: de garantie van de beste prijsvorming én van een snelle uitvoering van orders. ,,Voor de beleggers zal er niets veranderen, behalve dan dat de markt veel liquider zal worden.''

Volgens Nasdaq-directeur Jim Weber zullen er in twee kapitaalrondes zo'n 20 financiële instellingen aandeelhouder worden van Nasdaq Europe. De onderhandelingen daarover zijn volop bezig. Nasdaq zelf heeft een meerderheidsbelang, en de voormalige Easdaq-aandeelhouders controleren zo'n 36 procent.

,,Wij gaan ervan uit dat die nieuwe aandeelhouders heel wat order flow zullen meebrengen. We spreken hier over mondiale effectenhuizen. De reikwijdte van onze marktmakers zal aanzienlijk verruimen.'' Simmons geeft daarmee aan wat de grote uitdaging is voor Nasdaq Europe: het creëren van een voldoende grote ,,poel'' van liquiditeit. Alleen dan kan het Nasdaq-marktmodel tot zijn recht komen en kan het succes van de Amerikaanse Nasdaq geëvenaard worden.

Ook bij het bedrijfsleven wordt de komende maanden een verkoopoffensief ingezet. Naast nieuwe beursintroducties rekent Nasdaq op een verdere toename van het aantal dubbelnoteringen. ,,Tegen het einde van het jaar willen we enkele honderden aandelen dubbel verhandelen'', aldus topman John Hilley van Nasdaq International, de organisatie die verantwoordelijk is voor de internationale uitbouw van Nasdaq. Simmons steekt niet weg dat hij ook heel wat aandelen hoopt af te snoepen van andere Europese beurzen, zoals de Duitse Neuer Markt .

Toch kan je niet heen om de vaststelling dat het Europese beurzenlandschap bijzonder gefragmenteerd blijft. Nasdaq gaf al eerder te kennen dat er zich een ,,volgende stap'' opdringt. Dat zal gebeuren na de invoering van het hybride marktmodel. Het kan gaan om een alliantie met een regionale of een wereldbeurs, aldus Simmons. ,,Ons hybride systeem zal compatibel zijn met de Europese tradingsystemen. En ja, we hebben interesse om die systemen te koppelen.''

Nasdaq vond overigens al een bondgenoot in de Britse derivatenbeurs Liffe, waarmee onlangs een joint venture werd opgestart om futures op Amerikaanse aandelen te verhandelen. Daarmee wilden we snel inspelen op een Amerikaanse wetswijziging die de handel in aandelenfutures mogelijk maakt, legt Hilley uit. ,,We focussen dus eerst op de VS, maar later kan dit wel een groter project worden.''