BRUSSEL -- Een topdelegatie van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq -- onder wie gedelegeerd bestuurder Wick Simmons -- vergaderde gisterenmiddag met premier Verhofstadt en minister van Financiën Didier Reynders. Ze bespraken onder meer het nieuwe beursreglement van Nasdaq Europe, de Europese dochterbeurs van Nasdaq die in Brussel gevestigd is.

Ruim een maand na de overname van Easdaq maakt Nasdaq werk van de omvorming van de beurs tot een volwaardige Europese dochter. Dat houdt ook een soort road show in van de Nasdaq-top in Europa.

Nasdaq Europe heeft de voorbije weken een rulebook -- zeg maar een uitgebreid beursreglement -- opgesteld. Omdat ze juridisch gezien een Belgische beurs is, moet dat reglement de goedkeuring krijgen van de Belgische autoriteiten. De Commissie voor het Bank- en Financiewezen gaf al een advies, en naar verwachting wordt het rulebook de komende dagen goedgekeurd.

De inhoud ervan is nog niet bekend, maar het is duidelijk dat de beurs helemaal op de leest van de Amerikaanse Nasdaq wordt geschoeid. ,,We streven naar convergentie op de drie continenten waar we aanwezig zijn'', zegt Simmons (Nasdaq heeft ook een dochterbeurs in Japan, red) . Maar de bedrijven die al op Easdaq genoteerd zijn, hoeven niets te vrezen: ,,We gaan er niemand uitgooien''.

Brussel zal voor Nasdaq Europe vooral fungeren als administratief centrum, maar ook de market surveillance -- de controle op de naleving van de handelsregels -- zal van hier gebeuren. Het Nasdaq-kantoor in Londen is verantwoordelijk voor de technologie en de marketing. Intussen zoekt Nasdaq Europe nog altijd een gedelegeerd bestuurder. De voorkeur gaat uit naar een Europeaan die van buiten het vroegere Easdaq komt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig