De Amerikaanse netwerkreus Cisco Systems maakte dinsdag een daling bekend van de verkoop in het derde kwartaal, en voorspelde voor het huidige kwartaal een nieuwe terugval. Slecht nieuws dus voor de technologieaandelen in de hele wereld.

In Azië verloor de Japanse beurs terrein onder invloed van NEC en andere computeraandelen. NEC speelde 3,8 procent kwijt tot 2.775 yen. Hitachi ging 3,6 procent omlaag naar 1.296 yen.

De mobilofoniereus DoCoMo moest 3,3 procent lager naar 2,64 miljoen yen in afwachting van de publicatie van resultaten, na beurstijd.

Ook de andere markten deden het slecht. Singapore verloor 1,2 procent, Korea 2 procent.

Alleen Hongkong boekte een kleine winst onder invloed van enkele Chinese aandelen.

Ook Europa voelde het Cisco-effect aan den lijve. De Dow Jones Europe Stoxx 50 index ging 0,4 procent lager naar 4.200,14 punten, maar de technologiesector verloor 2,3 procent.

Ander slecht nieuws was de daling van de Duitse industriële productie in maart, met liefst 3,7 procent. Het gaat om de grootste daling in meer dan zes jaar.

De telecomfabrikant Ericsson sprong in het oog met een daling van 3,1 procent tot 62,5 Zweedse kronen. De groep herhaalde een vroegere voorspelling dat de omzet in het vierde kwartaal tien procent lager zal liggen dan die van het derde kwartaal. Concurrent Alcatel liet 3,6 procent liggen tot 37,01 euro en het Britse Marconi verloor 2,6 procent tot 378 pence.

De Britse mediagroep BSkyB werd 6,1 procent goedkoper tot 804 pence als gevolg van zwakke kwartaalcijfers. De eveneens Britse kabeltelevisiegroep Telewest Communications verloor 6,3 procent tot 119 pence. En het Nederlandse UPC liet 9,7 procent liggen tot 7,45 euro.

Ook de Europese chipmakers verloren terrein na een winstwaarschuwing van het Amerikaanse National Semiconductor. Philips moest 2,4 procent inleveren tot 34,75 euro. Infineon Technologies speelde 3 procent kwijt tot 45,8 euro.

De Nederlandse telecomgroep Versatel zakte in Amsterdam met liefst 18 procent tot 5,39 euro. Analisten vrezen dat het aandeel uit de AEX-index zal worden gehaald.

Winst was er onder meer voor de Franse farmagroep Aventis, met 2,6 procent tot 87 euro. In de oliesector werd BP 2,7 procent duurder tot 616 pence, dankzij een positief rapport van Morgan Stanley Dean Witter.

In eigen land voelde BarcoNet de impact van de waarschuwingen bij Cisco en van de eigen kwartaalcijfers.

Het aandeel speelde 5,1 procent kwijt tot 5,03 euro. Creyf's Interim verloor 1,8 procent en zakte tot 24,7 euro.

In Amerika bleef de schade aan de Nasdaq 's ochtends beperkt tot ongeveer een half procent. Niet alleen Cisco, maar ook andere grote namen zoals Intel, Microsoft en Verizon verloren terrein.

In de chipsector doken Broadcom, PMC-Sierra, Applied Micro Circuits en Texas Instruments flink in het rood.

De Dow Jones werd ,,gered'' door een stevige klim van het aandeel General Electric. Amerika's grootste beursgenoteerde bedrijf blijft optimistisch over de winst van dit jaar -- die zou uitkomen op 1,45 dollar per aandeel -- en werd beloond met een procent winst, tot 50 dollar.

De Dow Jonesindex boog een verlies van 0,8 procent om in 0,2 procent winst.

  • Wat doen de beurzen nu ?
  • Beurs24 toont het u

    Beurs24 , de beurssite van De Standaard en European Investor.