BRUSSEL -- ,,Hi! You've got to see this page! It's really cool ;O)'' Gisteren kregen duizenden Belgische computergebruikers deze boodschap. Wie argeloos het bestandje aanklikt, ziet meteen zijn Internet Explorer naar een pornosite navigeren.

Tegelijkertijd scant het virus het adressenbestand in Microsoft Outlook en verstuurt zichzelf naar alle contactpersonen in het bestand.

De CVP-kamerfractie was gisteren een van de eerste slachtoffers. Daarna verspreidde het virus zich als een lopend vuurtje. MessageLabs, dat zich bezighoudt met het filteren van e-mail, onderschepte op een bepaald ogenblik honderd virussen per minuut. Volgens het bedrijf dook het virus dinsdag het eerst op in Nederland.

Sindsdien is de worm die officieel bekend staat onder de naam VBS/Homepage-mm al in 39 landen actief. Vooral in Nederland, Groot-Brittannië en Australië tiert de worm welig. Hij lijkt op het Anna Kournikova-virus, dat in februari door een twintigjarige Nederlander werd gemaakt en zich razendsnel verspreidde.

Veel schade richt de worm niet aan. Wie een e-mail ontvangt met bovenstaande boodschap, gooit het bericht best meteen in de prullenmand.