Brokkelen de Zwitser Alpen af? SAirgroup, het moederbedrijf van Swissair, is tegen een bergwand gevlogen. Kuoni en Vontobel worden verscheurd door een ruzie binnen het management naar aanleiding van geruchten over financiële onregelmatigheden.

Sulzer staat onder druk. En Roche gooit zijn financieel directeur na precies vijf maanden buiten. Dat gebeurde nadat het vernam dat rivaal Novartis twintig procent van de stemgerechtigde aandelen had gekocht van Martin Ebner, de Zwitserse corporate raider .

Die verschillende verhalen hebben gemeenschappelijke thema's. De meeste verhalen weerspiegelen een soort overgang van abnormale aandeelhoudersstructuren en gesloten managementsystemen die de meeste grote Zwitserse bedrijven ondergaan. In het geval van Kuoni, Vontobel en Roche spelen de stichtende families een centrale rol.

En zelfs waar het aandeelhouderschap van de families geen rol speelt, heeft het stevig verankerde management het moeilijk om nieuw managementtalent binnen te halen van buiten het bedrijf, zeker vanuit het buitenland.

Maar de problemen die ze hebben om buitenstaanders in hun hiërarchische structuur te verweven vallen sterk op omdat het een klein land is met een grote multinationale bedrijfswereld.

Een jaar geleden hanteerden sommige traders de SMI-index, waar bijna geen technologie- en telecommunicatie-aandelen in zaten, als een mondiale index voor de ,,oude economie''. Nu heeft dat label wel minder een negatieve bijklank maar met bedrijven als Kudelski, Serono en Unaxis erbij is die term ook minder correct. De Jungfrau hoeft nog enkele jaren niets te vrezen.