John Chambers van Cisco
©ap
Cisco Systems, de grootste producent van toebehoren voor computernetwerken en Internet, heeft in het derde kwartaal, inclusief eenmalige kosten, een verlies geboekt van 2,69 miljard dollar (121 miljard frank).

De omzet daalde met 4,2 procent van 4,93 miljard dollar naar 4,73 miljard dollar (212 miljard frank). Het was de eerste achteruitgang sinds het bedrijf naar de beurs ging in 1990.

Een jaar geleden had Cisco in het derde kwartaal nog een nettowinst van 641 miljoen dollar (29 miljard frank) ingeschreven. Zonder voorzieningen voor herstructureringen en overnamekosten zou de winst dit kwartaal 230 miljoen dollar (10 miljard frank) bedragen hebben.

Topman John Chambers herhaalde tijdens een teleconferentie dat de omzet het volgende kwartaal zal schommelen tussen een status-quo en een daling met tien procent tegenover het voorbije kwartaal.

Chambers tornde echter evenmin aan zijn voorspelling dat de omzet jaarlijks zal stijgen met 30 tot 50 procent als de economie gezond is. Heel wat investeerders en analisten hebben die voorspelling de voorbije maanden bekritiseerd als te ambitieus, zeker gezien de vele faillissementen bij startende telefoon- en internetbedrijven, erg belangrijke klanten van Cisco.

Cisco nam een voorziening van 1,17 miljard dollar (52 miljard frank) voor het ontslag van 8.500 werknemers (DS 18 april) , de sluiting van ongebruikte gebouwen en de reorganisatie van enkele afdelingen. Onvoldoende winstgevende producten als toebehoren voor videonetwerken, software die e-mail en voicemail combineert en wat materiaal voor hogesnelheidsinternettoegang over kabel en telefoonlijnen worden gestopt. Voor andere producten zoekt Cisco partners.

Daarenboven trekt Cisco liefst 2,25 miljard dollar (101 miljard frank) uit voor de afschrijving van computerchips en onderdelen die het bedrijf naar eigen zeggen niet meer kan gebruiken en dus waardeloos zijn. Nogal wat analisten hadden vragen bij die zware kosten voor de radicale aanpak van de voorraden.

Cisco waarschuwde drie weken geleden dat de omzet met 30 procent zou dalen tegenover het vorige kwartaal omdat telecombedrijven en andere ondernemingen minder internetmateriaal kopen door de Amerikaanse economische groeivertraging. De cijfers die eergisteren na Amerikaanse beurstijd bekendgemaakt werden, waren in overeenstemming met de sindsdien aangepaste verwachtingen van analisten.

De Cisco-aandelen daalden gisterennamiddag desondanks met zowat 5 procent tot 19,31 dollar op Nasdaq. Dit jaar speelde het voormalige lievelingsaandeel van de ,,Nieuwe Economie''-beleggers 47 procent van zijn waarde kwijt.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.