BRUSSEL -- De megafusie van zes Europese advocatenkantoren waaronder de Belgische marktleider De Bandt Van Hecke Lagae, is in uiterst delicaat vaarwater terechtgekomen. Aanleiding is de beslissing van de Nederlandse partner van De Bandt om zich tot nader order uit het fusieproces terug te trekken.

De 54 partners van De Bandt Van Hecke Lagae, het grootste Belgische advocatenkantoor, hielden gisterenavond een partnermeeting waarnaar in het bedrijf en ook in de sector met grote belangstelling uitgekeken werd. De partners moesten er de potentiële schade opmeten van de beslissing van het Nederlandse kantoor De Brauw om de fusie-onderhandelingen met de Britse groep Linklaters stop te zetten.

Zes advocatenkantoren proberen via een fusie met het Britse Linklaters als spil tot één van de grootste advocatenpraktijken in de wereld te komen. Dat fusieproces verloopt met horten en stoten doordat het botst op heel wat nationale gevoeligheden. De Nederlanders, tot nu toe trouwe partners van het Belgische De Bandt Van Hecke, hebben onlangs besloten de fusie-onderhandelingen te stoppen. De Brauw blijft wel partner van Linklaters & Alliance. Voor einde juni beslissen de Nederlanders of ze opnieuw gaan onderhandelen over een fusie dan wel uit de alliantie stappen.

Die Nederlandse houding heeft het Belgische De Bandt Van Hecke in een moeilijke situatie gebracht. Onderhandelaars bij De Bandt schatten dat het kantoor nog altijd een redelijke kans heeft om met succes de fusiegesprekken af te ronden. ,,Maar we voelen ons niet gelukkig bij een fusie met Linklaters zonder onze Nederlandse partner. Dan bestaat het risico dat de verhoudingen niet meer kloppen'', laat Jean-Pierre Blumberg, hoofdonderhandelaar bij De Bandt Van Hecke, verstaan.

Het probleem is dat de Nederlanders de brug niet volledig opgeblazen hebben en dat de Belgen niet graag een beslissing nemen die geen rekening houdt met de Nederlandse situatie. Dit betekent dat er een evenwichtsoefening gevonden moet worden waarbij De Bandt Van Hecke in de running blijft, maar desgevallend ook rekening houdt met het ergste.

Het Britse Linklaters heeft in elk geval aangegeven dat, ondanks de problemen met de Nederlandse partner, een fusie met De Bandt Van Hecke een doel blijft. Linklaters is al in fusie met de Duitse partner en eerder dit jaar heeft ook het Zweeds kantoor van de Alliance voor een fusie gekozen. De Italianen hebben dan weer gezegd de komende twee tot drie jaar nog niet te willen fuseren. Het Luxemburgse Loesch is dan weer een onderdeel van De Bandt.

De partners van De Bandt Van Hecke Lagae tekenden gisterenavond een strategie uit om het fusieproces te kanaliseren tot ergens in de tweede helft van juni. De Bandt Van Hecke, dat in het verleden een sterke cohesie kende, wil het kantoor gaaf houden. Eerder viel Loeff Claeys Verbeke in verschillende delen uit elkaar. Twee delen (een Belgisch en een stuk Nederlands) vonden elkaar met vertraging terug bij het Britse Allen & Overy.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig