Joost Verbrugge, Barconet
©mc
KORTRIJK -- Bank Degroof en ING Barings hebben hun koopadvies of koersdoel voor de breedbandnetwerkgroep BarcoNet verlaagd. KBC Securities gaf al eerder een ,,afbouwen'' mee. Dit gebeurt nadat BarcoNet zijn groeiverwachting voor dit jaar potentieel halveert en een winstdaling voorspelt.

We hebben in november bij de beursgang gezegd dat we met ruim 20 procent zouden groeien in omzet. Vandaag formuleren we het voorzichtiger. Het zal minder zijn, maar we gaan toch nog uit van double digit , een groei met twee cijfers'', zegt Joost Verbrugge, gedelegeerd bestuurder van BarcoNet. Een uitspraak die ruimte laat voor een halvering van de groeiverwachting.

Precies de onduidelijke communicatie van BarcoNet wekte recent links en rechts wrevel op bij analisten. BarcoNet is een bedrijf van ingenieurs en heeft nog niet de cultuur van financiële rapportering. Het persbericht vermeldt geen vergelijkbare cijfers met het eerste kwartaal van vorig jaar en een staat van activa en passiva ontbreekt.

,,2001 is een overgangsjaar voor ons'', zegt Joost Verbrugge. ,,We hebben de boedelscheiding met Barco achter de rug, onze nieuwe Nederlandse dochter The Industree wordt geïntegreerd, onze activiteiten in het Kortrijkse worden in het najaar geconcentreerd op één locatie terwijl we de investeringen in onderzoek en ontwikkeling bewust op een hoog peil houden.''

BarcoNet profileert zich als veelzijdige aanbieder van technologie voor breedbandnetwerken en omroepapparatuur. Kopstations voor communicatienetwerken zijn nog goed voor 40 procent van de omzet. Via The Industree in Eindhoven is de groep nadrukkelijker bezig met oplossingen voor breedbandtoegang.

BarcoNet nam The Industree over voor 5 miljoen nieuwe aandelen BarcoNet of destijds een waarde van 42,9 miljoen euro (25,25 miljoen op basis van de beurskoers van gisterennamiddag), waardoor de voormalige aandeelhouders van The Industree bijna 17 procent van de aandelen-BarcoNet hebben. De Gimv heeft bijna 28 procent. Volgende week, op 13 mei, loopt de zogenaamde sperperiode van 180 dagen na de beursgang af en zijn alle aandelen vrij verhandelbaar.

Bedrijven uit de telecomsector, de klanten van BarcoNet, hebben het moeilijk wegens hun hoge schuldenlast, wat het bedrijf aanzet tot voorzichtigheid. ,,We verwachten voor de tweede jaarhelft een relaxering van de marktomstandigheden'', zegt Verbrugge.

De nieuwe generatie iLynx (netwerkinfrastructuur) die het mogelijk maakt om over eenzelfde netwerk zowel analoge als digitale tv-signalen en data-informatie te versturen, loopt goed, zegt Frank Van de Vyver (algemeen directeur BarcoNet België).

De volgende generatie, die volledig op het internetprotocol (IP) gaat werken gaat de convergentie van spraak (telefonie), data en IP op éénzelfde netwerk nog versterken. Volgens Verbrugge wordt het binnenkort mogelijk voor operatoren om Video on Demand diensten (video over IP) tegen de helft van de huidige kostprijs door de kabel te jagen en dit met een veel betere beeldkwaliteit. BarcoNet ontwikkelt ook systemen voor draadloze netwerken.

BarcoNet boekte in het eerste kwartaal een omzet van 25,8 miljoen euro bij een negatief bedrijfsresultaat van 8,3 miljoen euro. Het courant resultaat kwam uit op 76.300 euro. De afboeking van 7,5 miljoen euro kosten voor onderzoek en ontwikkeling bij The Industree zorgde voor een nettoverlies van 8,2 miljoen euro. Volgens financieel directeur Carl Peeters komt er nog een dergelijke afboeking. ,,De overlappende O&O-kosten bij een overname, mag je volgens US Gaap afboeken. Dat doen we maximaal om de toekomstige resultaten te vrijwaren'', zegt Peeters, die een daling van de courante nettowinst voor het hele jaar voorspelt.

Kurt Janssens (analist KBC Securities) blijft voorzichtig over BarcoNet. ,,Het vierde kwartaal is het belangrijkste. Ik ben niet overtuigd dat de economische horizon tegen dan voldoende opgeklaard is, waardoor bepaalde bestellingen kunnen verschoven worden naar volgend jaar.'' ING Barings verlaagde gisteren zijn koersdoel voor BarcoNet van 9 euro naar 6 euro, of een verkapt verkoopadvies.