BRUSSEL -- De Frans-Nederlands-Belgische fusiebeurs Euronext stuurt aan op gesprekken met de NYSE, de beurs van Wall Street. Dat schrijven twee Britse kranten.

Volgens The Independent en The Guardian heeft Euronext ,,informele gesprekken'' gehad met de New York Stock Exchange (NYSE), tot vandaag de grootste beurs ter wereld.

Euronext stuurt volgens de kranten aan op dringende gesprekken tussen de toplui van beide beurzen, Jean-François Thédore en Richard Grasso.

De toenadering komt zeker niet onverwacht, nadat de beurzen van Londen en Frankfort vorige week zijn samengesmolten tot iX, de grootste Europese beurs. Door meteen de Amerikaanse beurs Nasdaq in de alliantie op te nemen, kreeg iX bovendien een mondiaal karakter.

Euronext werd daardoor in het defensief gedrongen en heeft binnen Europa nog nauwelijks mogelijkheden om zich uit te breiden. Een eventuele alliantie met de NYSE is de enige troefkaart die ze nog heeft om ook tot wereldspeler uit te groeien.

Maar ook voor de NYSE kan een transatlantische alliantie nuttig zijn. De beroemde beurs van Wall Street heeft enkele toenaderingspogingen met zijn grote concurrent Nasdaq achter de rug, maar die laatste lijkt nu definitief zijn eigen weg te gaan. Naarmate Nasdaq voluit voor een internationale strategie kiest, kan de NYSE niet achterblijven. Een alliantie met Euronext zou in één klap een groot deel van de achterstand goedmaken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig