BRUSSEL -- Niemand heeft iets tegen een beursgang van het Belgische baggerbedrijf Deme en het is niet uitgesloten dat deze operatie plaatsvindt in 2001. Maar het is te vroeg om nu al zo'n beslissing te nemen. Zo reageert de gedelegeerd bestuurder van Ackermans & van Haaren, Luc Bertrand, op het bericht in de beurskrant L'Echo over een beursintroductie voor Deme in de loop van volgend jaar.

De voorkeur zou gaan naar een notering op de Euronext, het fusiekind van de beurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel, meldt L'Echo.

Volgens de beurskrant volgt deze week alvast een grondige herschikking van het aandeelhouderschap.

Ackermans & van Haaren -- de grootste aandeelhouder -- zou bereid zijn om het aandelenpakket van zijn medevennoot De Cloedt in de controleholding boven Deme over te nemen.

Volgens Luc Bertrand zal pas vrijdagavond duidelijkheid komen over een eventuele herschikking. De Cloedt heeft 31 procent van de controleholding boven Deme in handen. Dat staat gelijk aan een onrechtstreekse participatie van 18 procent in de Belgische baggergroep.

De onderhandelingen over een aandelenherschikking zijn eigenlijk een uitvloeisel van de overname-oorlog waarbij de Nederlandse baggergroep Boskalis en Hollandse Beton Groep (HBG) en Deme waren betrokken.

Deme en HBG onderhandelden eerst over een fusie, daarna volgde een vijandig overnamebod van Boskalis op HBG. Boskalis creëerde nog meer druk door een akkoord te sluiten met De Cloedt. Sedertdien onderhandelen Ackermans & van Haaren en De Cloedt over een uitstap van laatstgenoemde.

Ackermans & van Haaren heeft momenteel een onrechtstreekse participatie van 49 procent. Andere grote aandeelhouders van Deme zijn de bouwgroep CFE (39 procent) en de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv (3 procent).

De hamvraag is of De Cloedt en Ackermans & van Haaren erin slagen om het eens te worden over de waarde van het aandelenpakket van De Cloedt.

L'Echo meent te weten dat aan heel Deme een prijskaartje hangt van 20 miljard frank.

De voorzitter van Ackermans & van Haaren, Erik van Baren, beklemtoonde gisteren dat bij een vroeger overnamebod van de Nederlandse baggergroep Boskalis een prijskaartje werd genoemd van 15 miljard frank.

Het blijft wel de vraag hoe groot de interesse van Boskalis nog is in een minderheidsbelang in Deme. Sinds vorige week voert het vriendschappelijke overnamegesprekken met concurrent HBG. Gisteren meldde Boskalis dat het voorzichtig optimistisch is over de fusieonderhandelingen. De grootste baggergroep ter wereld bracht gisteren nog goed resultatennieuws. Het winstdoel werd opgetrokken. De verwachting is een winstgroei van 15 procent. In maart was nog maar sprake van 10 procent meer winst in 2000, vergeleken met de nettowinst van 1999.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig