BRUSSEL -- Keyware Technologies, gespecialiseerd in biometrische beveiliging, legt de laatste hand aan zijn beursgang. Het bedrijf hoopt volgende maand al de stap naar Easdaq te kunnen doen. Verwacht wordt dat het bedrijf een waarde meekrijgt van om en nabij de vijf miljard frank.

Keyware Technologies is één van de belangrijke participaties die het durfkapitaalfonds FLV Fund nog dit jaar naar de beurs hoopt te brengen. FLV Fund, dat momenteel 80 tot 150 miljoen dollar ophaalt, ziet dit jaar vier mogelijke beursintroducties.

FLV Fund heeft een belang van 21,78 procent in Keyware Technologies. Andere aandeelhouders zijn onder meer de Gimv, Mercator & Noordstar en de ING Groep. Analist Kurt Janssens van KBC Securities schat dat FLV Fund tegen eind volgend jaar een meerwaarde boekt op deze deelneming van 23,2 miljoen dollar (1 miljard frank). Dit suggereert dat de waarde van Keyware rond de vijf miljard frank draait.

Keyware Technologies is actief in de veiligheidssector via toegepaste biometrie. Dat heeft te maken met het identificeren van mensen aan de hand van persoonlijke kenmerken zoals de stem, het oog en vingerafdrukken. Daarmee worden beveiligingstoespassingen ontwikkeld voor bijvoorbeeld het Internet.

Keyware heeft een uitgesproken internationale ambitie en mikt op een beursgang op Easdaq of Nasdaq. Volgens betrokkenen staat het vrijwel vast dat het Easdaq wordt. Verwacht wordt dat de BBL (en ING Barings) een belangrijke rol in de beursgang speelt doordat deze bank ook aandeelhouder is.

Francis Declercq, stichter van Keyware Technologies, bevestigde gisteren de beursplannen maar hield zich op de vlakte wat de timing betreft. ,,We gaan het zeker dit jaar doen maar het lijkt me delicaat daar preciezer over te zijn omdat je in de huidige marktomstandigheden nooit zeker kunt zijn.''

Het bedrijf heeft de afgelopen maanden verschillende ondernemingen overgenomen die toepassingen uitwerken op het vlak van biometrische beveiliging. Die toepassingen moeten ook voor de cashflow zorgen. Vorig jaar nam Keyware onder meer ID Tech over (oplossingen voor toegangscontrole en tijdsregistratie), het Amerikaanse Lex Solutions, een belangrijke systeemintegrator en Riverland Next Generation, actief op het vlak van webdesign en e-commerce oplossingen. Volgens Declercq moet de beursgang meer dan 30 miljoen dollar opleveren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig