Paul Hauspie en Jo Lernout
©rr

BRUSSEL -- Het op Easdaq genoteerd durfkapitaalfonds FLV Fund hoopt circa één derde van zijn nieuwe aandelen te plaatsen in Azië. De uitgifteprijs van de aandelen wordt vandaag bepaald. Het fonds hoopt 80 tot 150 miljoen dollar (3,6 tot 6,75 miljard frank) op te halen.

De brede vork waarmee het bankenconsortium onder leiding van KBC Securities en Artesia werkt, weerspiegelt de grilligheid van de financiële markten. Officieel is de ambitie nog altijd om 150 miljoen dollar op te halen, maar het mag ook minder zijn. Veel zal afhangen van de vraag waarop FLV in Azië kan rekenen. Het fonds hoopt er één derde van zijn aandelen te kunnen plaatsen.

FLV Fund participeert in 46 bedrijven die allemaal actief zijn in ,,sail-toepassingen'': spraak, artificiële intelligentie en taal. Bekende voorbeelden daarvan zijn Financial Architects, Smartmove en Keyware.

Explosief

FLV Fund verwacht dat die ,,sail-markt'' de komende jaren explosief gaat groeien, van 0,7 miljard dollar in 1998 tot 5 miljard dollar in 2001 en 7,9 miljard dollar in 2003. FLV Fund investeerde tot nu toe kleine bedragen in eerder kleine bedrijven. Volgens Philip Vermeulen, gedelegeerd bestuurder van het fonds, wordt het investeringsbedrag opgetrokken.

Dat gaat gepaard met een internationalisatie van het fonds. Azië wordt één van de belangrijkste gebieden.

De portefeuille van FLV is volgens Vermeulen al tot een zekere rijpheid gekomen, waardoor verwacht wordt dat er de komende maanden verschillende exits zullen gebeuren.

Een durfkapitaalfonds heeft meestal drie exit-mogelijkheden: de verkoop van het bedrijf, een beursgang of een faillissement. Dat laatste overkwam FLV Fund nog maar één keer.

Analist Kurt Janssens van KBC Securities schat de zogenaamde fair value van het aandeel FLV Fund op 24,63 dollar per aandeel. Bij die schatting houdt Janssens rekening met enkele nog te realiseren meerwaarden. Drie tot vier bedrijven uit de portefeuille van FLV zouden nog dit jaar de stap naar de beurs doen. Voor volgend jaar acht Janssens tien beursintroducties mogelijk.

De kapitaalverhoging van FLV start morgen. Dan zal ook de uitgifteprijs bepaald worden. Die zal naar verwachting zo'n 17 tot 18 dollar bedragen. Tegen 18 dollar komen er maximaal 8,33 miljoen aandelen bij, tot 22,49 miljoen.

Aan elk nieuw aandeel wordt een warrant gehecht die in november 2001 uitgeoefend kan worden. Drie warrants geven recht op 1 aandeel.

De uitoefenprijs ligt 20 procent boven de uitgifteprijs van de huidige kapitaalverhoging. In het meest positieve scenario levert dat in november volgend jaar een nieuwe kapitaalverhoging op van 60 miljoen dollar (2,7 miljard tegen de huidige dollarkoers).

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig