Brussel was gisteren een eenzame positieve uitschieter in een voor de rest richtingloos, maar negatief gestemd beurzenlandschap. Een voorkeur van de beleggers voor ,,oude economie'' bezorgde de Bel-20 0,84 procent winst tot 2.840 punten. De rest van Europa boekte zware verliezen.

Delhaize was de ster van de dag met een stijging van 6,78 procent tot 63 euro, na een stijging op maandag met 6,12 procent. De financiële sector scoorde ook goed, met 0,93 procent winst voor Fortis tot 27 euro, en 1,7 procent voor KBC tot 44,38 euro. IBA kon met 3,16 procent klimmen tot 39,2 euro.

Buiten de Bel-20 was het beeld gemengd. Onder de positieve uitschieters zat CMB, dat liefst 7,07 procent duurder werd tot 53 euro. De bank Belgolaise, waarop Fortis een overnamebod uitbracht, zag zijn koers 8,02 procent klimmen tot 194 euro. De bevak Intervest werd 5,07 procent duurder tot 28,39 euro.

Bij de verliezers viel EVS op, dat een daling incasseerde met 7,29 procent, tot 38,01 euro. Kinepolis viel 5,83 procent terug tot 56,5 euro en Mobistar liet 4,77 procent liggen tot 35,9 euro.

Op Euro.NM heetten de grootste verliezers IBt en Unitronics. De technologiewaarden vielen respectievelijk 6,43 en 6,1 procent terug tot 13,1 en 8,31 euro. VMS-Keytrade dikte 3,75 procent aan tot 41,5 euro.

De meeste aandelen op Easdaq deden het slecht als gevolg van de wereldwijde terugval van de techno-aandelen. Bricsnet speelde 9,09 procent kwijt tot 25 euro en Ubizen verloor 6,25 procent tot 165 euro. Artwork Systems was een positieve uitzondering met 5,97 procent winst tot 14,2 euro.

Een vroege rally van de techno-aandelen op Nasdaq doofde al snel uit, waarna de twee belangrijkste beursbarometers van New York in het rood doken. De zorgen over de (over)waardering van technologieaandelen lagen opnieuw aan de basis van de verkoopdruk. Rond half één 's middags stond de Nasdaq Composite 2,3 procent lager en tekende de Dow Jones 0,33 procent verlies op.

De techno-crisis trok zware sporen in Tokyo, waar de Nikkei bijna twee procent lager eindigde op het laagste peil sinds zes maanden. Vooral institutionele beleggers zijn erg voorzichtig als gevolg van de dalingen in New York. Bovendien kijken veel beleggers de kat uit de boom in afwachting van het Japanse resultatenseizoen, dat nu stilaan op gang komt.

Frankfort klokte lager af onder invloed van zwaargewicht Deutsche Telekom. Het aandeel liet 6,72 procent liggen op 62,5 euro. De autoaandelen gingen tegen de trend in omhoog, met 3 á 4 procent winst voor Volkswagen en BMW.

Ook in Parijs overheerste het doemdenken rond telecom en andere ,,nieuwe'' economie. France Télécom donderde 7,03 procent omlaag uit schrik dat de alliantie tussen NTT Docomo en KPN een krachtige concurrent zal opleveren in het nu al overbevolkte telecomlandschap.

Datzelfde KPN stond in Amsterdam zelf onder druk, maar dat schreven handelaren dan weer toe aan het afspringen van de deal met het Spaanse Telefonica. Het Nederlandse telecomaandeel speelde 6,86 procent kwijt tot 111,3 euro.

En ook Londen voelde de terugval van de telecom- en technologieaandelen aan den lijve. Zwaargewicht Vodafone Airtouch sloot 5,9 procent lager en bereikte tijdens de handel het laagste peil in zeven maanden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig