Shiseido, Japans grootste cosmeticaproducent, heeft een waarschuwing de wereld in gestuurd dat de groep dit jaar op een verlies afstevent. Het is de eerste maal in 55 jaar dat Shiseido verlies moet gaan bekendmaken. De groep moet een tekort van 70 miljard yen (28 miljard frank) aan pensioenreserves financieren en dat doet haar in de rode cijfers belanden. Shiseido besliste maar meteen ook 13 miljard yen goodwill op de overname van zijn Amerikaanse dochter Zotos International in een keer af te schrijven. Daarmee moeten alle hypotheken op de resultaten voor de volgende jaren zijn weggewerkt.

Shiseido opende zijn eerste winkel in 1872, in Tokyo. Het groeide uit tot de vierde grootste cosmeticagroep in de wereld. De groep is eigenaar van 80 cosmeticamerken, maar wil dat aantal dit jaar nog terugbrengen tot 20, om de rendabiliteit te verbeteren. In het boekjaar dat eind maart afliep haalde de groep een winst van 15,3 miljard yen (6,12 miljard frank).

De groep rekent voor dit jaar met een omzetstijging van 4 procent en een groei van 5 procent van de winst uit de gewone bedrijfsactiviteiten. Maar wegens de uitzonderlijke kosten, moet rekening worden gehouden met een verlies van 34 miljard yen (13,6 miljard frank).

Analisten waren niet verrast door dat nieuws. Veel Japanse bedrijven moeten grijpen naar de noodrem om tekorten in hun bedrijfspensioenkassen aan te vullen. Ze worden daartoe gedwongen door de verstrakking van de wetgeving op die reserves. Het gezamenlijke tekort dat de Japanse bedrijven moeten financieren, wordt geschat op 40 tot 50 biljoen yen (16 tot 20 biljoen frank). De tekorten zijn onder meer het gevolg van de lage Japanse intresten, waardoor de beleggingen van pensioengelden maar weinig hebben opgebracht. Ook elektronicaproducent Fujitsu, pc-producent Toshiba en Tokyo Electric Power moesten forse verliezen ten laste nemen van het lopende boekjaar als gevolg van tekorten in hun pensioenreserves.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.
  • Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig