ANTWERPEN -- De investeringsvennootschap Gevaert ziet af van haar optie op een extra belang van 10 procent in Agfa-Gevaert. De aankoopprijs per aandeel bedroeg 22,55 euro. Gisteren werd Agfa-Gevaert afgeklokt op 21,14 euro. Het Duitse Bayer blijft de grootste aandeelhouder.

Het aandelenpakket blijft geparkeerd bij de Duitse chemie- en farmagroep Bayer. Bayer bracht half 1999 Agfa-Gevaert naar de beurs. Door de uitoefening van de optie zou Gevaert gepromoveerd zijn tot grootste aandeelhouder. Het Duitse chemiebedrijf heeft 30 procent van de aandelen in handen, Agfa-Gevaert 24,9 procent. De rest van de aandelen zit in de markt.

Bij de beursgang van de Belgisch-Duitse fotoproducten- en beeldsystemengroep Agfa-Gevaert nam de investeringsmaatschappij Gevaert meteen een belang van 15 procent in Agfa en maakte het de afspraak met Bayer dat het binnen het jaar nog eens 10 procent van de aandelen kon kopen. Gevaert vergrootte het voorbije jaar wel zijn belang in twee stappen. Kort na de beursintroductie kocht het nog eens 5 procent van Bayer terwijl het enkele maanden later door een overeenkomst met internationale bankgroepen en via aankopen op de beurs zijn participatie kon opdrijven tot 24,9 procent. Het eerste pakket van Bayer werd gekocht tegen de introductieprijs. De prijs van de rest lag heel wat lager dan de lanceringskoers.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig