AMSTERDAM (reuters) -- KPN Mobile, de mobiele divisie van de Nederlandse telecomgroep KPN, krijgt de Japanse telecomreus NTT Docomo als strategische aandeelhouder. Maar deze zoveelste miljardendeal in telecomland werd op de beurs maar lauwtjes onthaald. Europa is nu al overbevolkt door agressieve telecommaatschappijen, zeggen analisten.

De Japanse mobilofoonoperator maakte van KPN zijn allereerste Europese investering. Voor een belang van 15 procent heeft de groep een bedrag veil van vijf miljard euro, zo'n 200 miljard frank. Dat nieuws komt amper vier dagen na het afspringen van fusiegesprekken tussen KPN en het Spaanse Telefonica.

Zo'n fusie hadden de beleggers duidelijk liever gezien, omdat die synergie zou hebben opgeleverd via kostenbesparingen en de samenvoeging van netwerken. Kortom, een noodzakelijke sanering in het overbevolkte Europese telecomlandschap.

De alliantie met NTT Docomo is er daarentegen eerder op gericht om voldoende munitie bij elkaar te brengen om de grote slag te winnen om het Britse mobilofoonbedrijf Orange. Vodafone Airtouch moet zich van Orange ontdoen als gevolg van de Europese concurrentieregels, en naar verwachting zullen de geboden bedragen erg hoog oplopen. KPN Mobile hoopt samen met zijn Amerikaanse partner BellSouth en met NTT Docomo de vis aan de haak te kunnen slaan. Overigens werkt KPN in ons land al samen met Orange als aanbieder van mobilofoondiensten.

Met de financiële steun van de Japanners staat KPN ook sterker om mee te dingen naar de mobilofonielicenties van de zogenaamde ,,derde generatie'' (UMTS-technologie), die in verscheidene Europese landen door de overheid worden verkocht.

NTT Docomo zelf ziet in KPN Mobile een toegangspoort tot de rest van Europa, vooral Groot-Brittannië en Frankrijk. De groep is bekend voor zijn geavanceerde i-mode internetplatform voor mobilofoons, en wordt wellicht de eerste die vanaf volgend jaar met de UMTS-technologie zal werken. KPN herhaalde gisteren dat het nog altijd zoekt naar een partner om de Franse markt binnen te treden. Er wordt daarvoor gesproken met de Franse groepen Vivendi en Bouygues.

Ondanks alle grote plannen stonden de aandelen van KPN en van andere Europese telecomgroepen ook gisteren weer onder druk. De beleggers vrezen voor een moordende biedstrijd -- zowel voor Orange als voor de UMTS-licenties -- die geen echte winnaars zal opleveren. De laagste bieders worden uit de markt gedreven, terwijl de hoogste bieders te veel moeten betalen, luidt de vrees van veel analisten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig