BRUSSEL -- Voor zijn échte baby heeft hij al wel een naam, voor zijn bedrijf nog niet. Christian Van Thillo (38) trekt met De Persgroep naar de beurs en om het bedrijf internationaal te lanceren, zoekt hij een nieuwe naam. De Persgroep krijgt er ook een klepper van een bestuurder erbij: gewezen Europees commissaris Karel Van Miert.

,,Dubbele man in een vreemd lichaam'', noemde zijn eigen krant De Morgen hem. Van Thillo heeft de ,,vreemde lichamen'' in zijn bedrijf weten te stroomlijnen tot één mediagroep die, na een crisisperiode begin jaren negentig, de rendabelste van België is.

Het Laatste Nieuws , De Morgen , VTM , zijn tijdschriftengroep Sparta, Van Thillo heeft altijd iets nodig om voor te vechten. Nu wordt dat een succesvolle beursgang en de expansie buiten Vlaanderen. ,,We hebben met een jonge generatie dit bedrijf uitgebouwd en voelen dat we nu onze grenzen kunnen verleggen'', zegt hij.

Hijzelf kwam als broekje van 28, afgestudeerd als jurist in Leuven en MBA'er van de Amerikaanse Duke University, aan het hoofd van de toenmalige groep Hoste. De herprofilering en herstructurering van Het Laatste Nieuws was er een van zijn eerste daden.

Een andere hete aardappel was de ,,adoptie'' -- een overname was een te groot woord, toen -- van het probleemkind De Morgen . De liberale yuppie -- die zelf niet graag als liberaal bestempeld wordt -- gaf de krant weer groeikansen. Met succes. Ook bij VTM zette hij zijn eigen pionnen uit om weer schoon schip te maken. Nu lijken bij uitgeefdochter Sparta weer donkere wolken te dreigen. Guido Van Liefferinge, die Sparta leidt, liet zich bijzonder kritisch uit over een aantal mensen bij De Persgroep en VTM, Van Thillo zegt het ,,intern te zullen oplossen''.

Hoe mooi zijn resultaten ook zijn, Van Thillo kan niet naar de beurs stappen met een new economy -bedrijf: De Persgroep blonk totnogtoe als uitgever uit door zijn afwezigheid op het Internet, de VTM-initiatieven niet te na gesproken. Alsnog wil de groep gaan investeren in een portaalsite, die ,,servicegericht'' zal zijn.

Om mensen aan te trekken, ligt alvast een aandelenoptieplan in het verschiet. In zijn raad van bestuur komt naast Karel Van Miert ook Léon Seynave (Mitiska, Net Fund Europe). Vader Ludo en oom Herman Van Thillo treden terug.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig