IZEGEM (belga, eigen berichtgeving) -- Het stadsbestuur van Izegem verbreekt het contract met elektriciteitsleverancier Electrabel en gaat op de internationale energiemarkt op zoek naar de goedkoopste tarieven. De stadsregie van Izegem verkent meteen de grenzen van de Belgische en Vlaamse elektriciteitswetten.

De West-Vlaamse gemeente met 26.000 inwoners is een van de vier overblijvende stadsregies in België die instaan voor de distributie van stroom op hun eigen grondgebied. Het overgrote deel van de Belgische gemeenten maakt deel uit van een zuivere intercommunale met enkel gemeenten-vennoten of van een gemengde intercommunale waarvan naast de gemeenten ook het elektriciteitsbedrijf Electrabel deel uitmaakt.

Izegem heeft vandaag een leveringscontract met Electrabel dat jaarlijks goed is voor een stroomverkoop van 300 miljoen frank. In de loop van 2001 loopt dat contract af. Vele jaren was de voedingsgroep Vandemoortele een grote klant van de stadsregie, maar met de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt drong de onderneming aan op betere prijsvoorwaarden.

De gemeenteraad heeft nu ingestemd met een voorstel van het schepencollege om het contract niet te verlengen en een studiebureau in de arm te nemen dat moet helpen om op de internationale elektriciteitsmarkt een leverancier te vinden die goedkoper wil leveren dan Electrabel.

Het bureau zou binnen de vier maanden al een rapport klaar hebben. Als de poging om met een andere leverancier scheep te gaan zou mislukken, maakt Izegem zich sterk dat het gewoon opnieuw het contract met Electrabel voor een jaar zal kunnen verlengen. Het schepencollege van Izegem beklemtoont dat het geen problemen heeft met Electrabel, maar dat het gewoon wil uitkijken naar de goedkoopste tarieven.

Electrabel beklemtoont dat bij een eventuele contractverlenging de stroomprijs wordt afgestemd op de prijs die het aanrekent aan omliggende gemeenten.

Het is onuitgegeven in België dat een elektriciteitdistributeur op zoek gaat naar goedkope stroom. Door de Europese regelgeving en de federale elektriciteitswet van april 1999 kregen grote industriële bedrijven die meer dan 100 gigawattuur per jaar verbruiken half februari van dit jaar de volledige vrijheid om op een vrijgemaakte stroommarkt te gaan winkelen. Eind vorige week onderhandelde de federale staatssecretaris van Energie, Olivier Deleuze, bovendien met de gewestelijke minister van Energie, Steve Stevaert, over een versnelde vrijmaking voor klanten die meer dan 10 gigawattuur verbruiken. Dat zijn vooral kleine en middelgrote industriële bedrijven. Maar de wetten bevatten voorlopig geen afspraken om distributeurs de volledige vrijheid te geven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig