Het huis van de toekomst zal volledig geautomatiseerd zijn. Maar zullen de bewoners ook gelukkiger zijn? Niet meteen, zo lijkt het.

Het risico is erg groot dat er een complete chaos van komt, luidt het oordeel van John Lane, de directeur van de IT-infrastructuurafdeling van Pagoda Consulting. ,,Een huis dat volledig door een netwerk wordt bestuurd moet helemaal vol draden zitten en er kan interferentie zijn tussen systemen met en zonder bedrading.''

,,Bovendien'', zegt Lane, ,,is het niet duidelijk hoe producten zoals BT Home Highway (die één lijn in tweeën splitst) geïntegreerd moeten worden met verschillende contactdozen in verschillende kamers. En het is zogoed als zeker dat de nieuwe snelle diensten zoals Assymetric Digital Subscriber Line (ADSL) niet zullen werken op plaatsen waar de hoofdlijn van de telefoon naar zeven of acht plaatsen in huis is afgetakt.''

Systemen die volledig draadloos zijn, kunnen hier een oplossing bieden, maar het risico op interferentie is zelfs nog groter, vooral in appartementsgebouwen of rijhuizen. Lane vraagt zich af of de (Britse) regering een frequentieplan heeft voor de huiselijke omgeving, dat voorzien is op al het volgende:

 • Draadloze sensoren voor indringers.
 • Draadloze afstandsbediening om de garagepoort te openen.
 • Draadloze LAN (local area network ) voor pc's en printers.
 • Draadloze LAN voor bedieningstoestellen of geautomatiseerde toestellen.
 • Draadloos telefoonsysteem zoals DECT (digital enhanced cordless telephone ).
 • Draadloze hoofdtelefoon of luidsprekers.
 • Zelfs in nieuwe huizen zal het voor de aannemer moeilijk zijn om alles in orde te krijgen. Lane zegt: ,,Ze weten niet wat ze moeten installeren en er is geen up-to-date standaard voor IT-bedrading. In Groot-Brittannië hebben de overheid en het British Standard Institute geen richtlijnen voor aannemers.''

  Hij suggereert om in een modern huis van een gezin -- met twee volwassenen (die af en toe thuis werken) en twee schoolkinderen -- dat vier pc's bezit, multiple kabels te leggen naar elke kamer.

  Het kan dus nodig zijn om in iedere studeer- en slaapkamer in drie telefoonaansluitingen te voorzien: een voor binnenkomende gesprekken, een om faxen te versturen of op het Internet te gaan en een om te gebruiken als een interne telefoon/intercom.

  Ook CAT5 RJ45 data contactdozen zouden nuttig zijn, voor de toegang tot een gedeelde printer of printers en een contactdoos voor de tv- en FM-radioantenne. Al die bekabeling zal ook nodig zijn in elke woonkamer en in de keuken,'' zegt Lane, die schat dat de kostprijs van een huis er 2.100 pond (140.000 frank) of 35.000 frank per slaapkamer mee in de hoogte zal gaan.

  Maar het zal volgens hem nog een tijdje duren voor we in een volledig geautomatiseerd huis wonen. ,,Wanneer zullen we in staat zijn om één nummer toe te voegen aan ons hoofdnummer, zodat een inkomend gesprek wordt afgeleid naar een bepaalde persoon?'', vraagt Lane zich af.

  ,,Wanneer zal het mogelijk zijn om een videorecorder te kopen die met een eenvoudig systeem kan worden afgesteld op pre-record satelliet tv-kanalen? Wanneer zal het mogelijk zijn om de videorecorder en de satelliet tv-ontvanger te besturen vanuit een andere kamer, zodat we geen vier aparte satellietontvangers en vier video's nodig hebben voor de vier tv-toestellen in huis?''

  Hij vraagt zich ook af de mensen wel echt een volledig geautomatiseerd huis willen. Het enquêtebureau Gallup heeft een onderzoek uitgevoerd voor Pace Micro Technology, een producent van tv set-top boxes. Daaruit blijkt dat 42 procent van de consumenten nog het liefste de televisie gebruikt om aan home shopping te doen, terwijl amper 26 procent daarvoor liever de pc gebruikt.

  IT-bedrijven zouden zich dus wel eens kunnen verkijken als ze huishoudtoestellen onderling gaan verbinden en meer op pc's gaan doen lijken. Misschien kunnen ze beter uitzoeken hoe de mensen willen dat hun leven thuis eruitziet en dan kijken of de technologie daarbij een handje kan helpen.

  Hier zijn een paar ideeën:

 • Huizen en auto's die zichzelf schoonmaken en herstellen.
 • Cashgeld dat je niet uit een bankautomaat moet halen.
 • Voordeuren die nooit onverbiddelijk op slot gaan, zelfs al sta je buiten en ben je de sleutels binnen vergeten.
 • Home shopping die binnen een halfuur thuis wordt bezorgd, ook al is het niet meer dan een pak melk.
 • Het is handig als je thuis makkelijk op het Net kunt aansluiten, maar het zal je leven niet veranderen. Ook niet als je de koelkast of de wasmachine op het Net kunt aansluiten. Het zou je leven thuis zelfs stresserender kunnen maken.

  Lane zegt: ,,Je thuisomgeving onder controle houden is nu al een nachtmerrie. Er is zoveel wat het kan laten afweten, van de vaatwasmachine tot de videorecorder. Maar je kunt tenminste je wasmachine buitengooien en een nieuwe kopen zonder dat je ook de videorecorder opnieuw moet configureren.''

  ,,Als je ervoor kiest om in een volledig geautomatiseerde woning te wonen, zoals Bill Gates, dan heb je waarschijnlijk ook de helft van de middelen van Microsoft nodig om het te onderhouden.''

  Lane is wel van mening dat een minder ambitieuze integratie in het voordeel kan zijn van de gebruikers thuis. ,,Ik heb een barcodelezer gezien die je in een gsm kunt pluggen en waarmee je dan een barcode kunt scannen in bijvoorbeeld de catalogus van Argos, om te bestellen wat je wilt. Of je zou je koelkast met je gsm kunnen verbinden, die dan belt als je onderweg naar huis een pak melk moet ophalen.''

  Lane zou ook een centraal vergrendelingssysteem willen voor zijn huis, net zoals hij dat voor zijn auto heeft. ,,Ik zou willen dat zo'n systeem de lichten uitdoet, me waarschuwt als ik een raam of een buitendeur open heb laten staan, het alarm aanzet en me eraan herinnert dat ik de kat buiten moet laten. En al die dingen met één druk op een knop'', zegt hij.

  ''Ik heb zoveel automatische snufjes in mijn auto dat het huis een beetje een ontgoocheling is.''

  Of de consument in zijn huis nu meer technologie wil of niet, er zijn meer dan genoeg IT-bedrijven die plannen in die richting hebben, onder andere Intel, Hewlett-Packard, Motorola, Nokia, Toshiba en Ericsson, dat daarvoor samengaat met de fabrikant van huishoudapparatuur Electrolux.

  Paul Ruskin is hoofd van de afdeling Telecom, IT, Media en Elektronica van Cambridge Consultants.

  Hij gelooft dat het onderling verbinden van verschillende huishoudtoestellen die informatie uitwisselen, zal leiden tot de ontwikkeling van een hele groep van nieuwe producten, zoals systemen die muziek van het Net downloaden en in iedere kamer spelen.

  Maar de ironie is dat steeds meer technologie beschikbaar wordt in de huizen op een moment dat kantoorbedienden steeds minder tijd thuis doorbrengen.

  Misschien zal het huis van de toekomst in werkelijkheid een serie hotelsuites zijn, die door de technologie worden aangepast aan de klant, zodat je overal thuis bent, waar je je ook bevindt.

  © The Financial Times

  Vertaling: Mediatext.