Het aandeel van de Belgische mobilofoonexploitant Mobistar verloor vrijdag 2,5 euro -- een pandoering van 11 procent -- en zakte naar een diepterecord van 20 euro. Beleggers maken zich zorgen over de bijkomende schulden die de onderneming moet aangaan om de UMTS-licentie te kunnen betalen en het UMTS-netwerk te kunnen uitbouwen.

De mobilofoonoperator, die aanleunt bij France Telecom, torst al een schuldenlast van 633 miljoen euro, omgerekend zowat 25,5 miljard frank.

Mobistar liet deze week weken dat de eerste winst (voor belastingen en intrestlasten) niet moet worden verwacht voor 2005. Zo'n mededeling is uiteraard niet van aard om de beleggers een hart onder de riem te steken. Analisten toonden zich teleurgesteld omdat het langer zal duren dan ze hadden verwacht voor Mobistar rendabel wordt.

De onderneming was vrijdag een van de grootste verliezers op Euronext Brussel. De voorbije week verloor het aandeel een vijfde van zijn waarde. Ter herinnering: in 1998 kwam Mobistar naar de beurs tegen een introductieprijs van 30,6 euro.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.