WASHINGTON (bloomberg) -- Wie wil gaan daytraden op de Amerikaanse beurzen, moet voortaan voor 25.000 dollar (ruim een miljoen frank) aan aandelen op zijn effectenrekening staan hebben. Dat heeft de Amerikaanse beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission (SEC), beslist.

Daytraders zijn particuliere speculanten die via Internet grote bedragen verhandelen op de beurs, binnen de tijdspanne van één dag, en met de bedoeling grote winsten te halen uit kleine koersschommelingen.

Daytraders kunnen in de VS vrij gemakkelijk geld lenen bij hun effectenmakelaar om daarmee op de beurs te spelen. Totnogtoe legde de wet alleen op dat je voor minstens 2.000 dollar (86.000 frank) in cash of effecten moest hebben. Die drempel wordt dus gevoelig opgetrokken.

Tegelijk versoepelde de SEC wel een andere regel: in plaats van het dubbele van zijn eigen kapitaal zal een daytrader voortaan tot het vierdubbele mogen ontlenen.

James Lee, de voorzitter van een vereniging van daytrading-firma's, is tevreden over de nieuwe regels. Volgens hem hebben die vooral gevolgen voor zo'n 4 á 500.000 ,,kleine'' daytraders, de groep waar de meeste ,,ongelukken'' gebeuren. De sector kreeg wereldwijd negatieve aandacht toen een mislukte daytrader in juli 1999 12 mensen en zichzelf doodschoot.

Voor de 10 á 15.000 professionele daytraders hebben de maatregelen geen gevolgen, zegt Lee.