BRUSSEL -- De obligatiemarkt beleefde een vrij rustige week, met stabiele koersen. De onzekerheid over de economie in de VS en Europa houdt de meeste beleggers en emittenten nog langs de zijlijn.

Wachten op de volgende renteverlaging, dat is wat de markt nu al een paar weken doet. In de VS komt die er wellicht op 20 maart, maar ook de Europese Centrale Bank zal misschien niet lang meer blijven stilzitten. Ons continent lijkt immers de ,,naschokken'' te ondervinden van de groeivertraging in de VS.

In Amerika zelf lijkt het dan weer niet zo slecht te gaan als gevreesd. De werkloosheid stond er in februari op een lager dan verwachte 4,2 %, wat erop wijst dat de economie het redelijk goed doet. Ook de NAPM-conjunctuurbarometer en de productiviteitscijfers vielen deze week hoger uit dan verwacht.

Het blijft dus zwalpen tussen optimisme en pessimisme, en in zo'n onzeker klimaat blijven de beleggers en emittenten liever binnen. Op de obligatiemarkt werden vooral leningen uitgegeven door bedrijven die het geld echt nodig hebben, voornamelijk in de telecom- en autosector.

Het aanbod voor particuliere beleggers is niet zo groot. Een ,,speciaal geval'' is de lening in Noorse kroon van de Amerikaanse autoreus General Motors. De emissie biedt 7,28 % rendement over een looptijd van vijf jaar. Tegenover die mooie opbrengst staat natuurlijk wel het muntrisico. Positief voor de munt is wel dat de Noorse inflatie redelijk onder controle is.

In Canadese dollar zijn er ook twee leningen, die van pas kunnen komen indien u vervallende leningen in diezelfde munt wil herbeleggen.