TOKYO (dpa, reuters) -- De Japanse regering heeft vrijdag, nog maar eens, maatregelen aangekondigd waarmee ze de kwakkelende economie een duw in de rug wil geven.

Het land wil de problemen in het bankwezen sneller oplossen en de centrale bank zover krijgen dat ze haar monetaire beleid versoepelt en doelen voor de inflatie opstelt.

Verder moet er met hulp van de particuliere sector een fonds komen dat aandelen opkoopt. Ook de belasting op beurswinsten gaat omlaag van 26 naar 20 procent. Daarmee wil de overheid de aandelenkoersen steunen, die al lange tijd op een laag peil staan.

Deskundigen betwijfelen of de maatregelen het gewenste effect zullen hebben. De president van de centrale bank, Marasu Hayami, heeft eerder al gezegd dat het vaststellen van inflatiedoelen door de huidige prijsontwikkelingen niet mogelijk is. Hayami herhaalde deze week dat een sterke koers van de yen in het belang van de economie van Japan is. Daarentegen vindt minister van Financiën Kiichi Miyazawa de koersdaling van de yen een goede zaak, omdat het bedrijfsleven dan goedkoper kan exporteren.

De minister van Economische Zaken, Taro Aso, blijkt dan weer voorstander te zijn van een sterke koers van de yen. Politiek gezien is de situatie in Japan zeer verward. Daar komt bij dat de positie van premier Yoshiro Mori uiterst onzeker is. Hij zou zeer binnenkort aftreden.

Miyazawa verontschuldigde zich vrijdag ook voor de ophef die hij veroorzaakte toen hij donderdag verklaarde dat Japan aan de rand van de financiële afgrond staat. ,,Ik dacht dat wat ik zei overeenkwam met wat ik eerder verklaarde. De woorden waren verkeerd gekozen, het spijt mij,'' aldus de minister van Financiën.