PARIJS (reuters, bloomberg) -- De Franse nutsgroep Suez Lyonnaise des Eaux ziet af van een overnamebod op Air Liquide nadat die onderneming het overnamevoorstel een tweede keer van de hand had gewezen.

Suez-voorzitter Gérard Mestrallet had donderdag een onderhoud met topman Alain Joly van Air Liquide, maar hij slaagde er niet in hem over de streep te trekken. De producent van industriële gassen herhaalde geen enkele industriële of economische logica te zien in een samengaan met Suez-Lyonnaise.

Financiële kringen zijn verbaasd dat Gérard Mestrallet de handdoek zo snel in de ring werpt en een vijandig overnamebod niet durft te overwegen. ,,Dat is niet onze stijl'', zei hij.

In een interview met de Franse krant Le Figaro had Mestrallet eerder deze week nog beklemtoond dat een alliantie met Air Liquide een ,,prioriteit'' was voor Suez-Lyonnaise en dat hij 11,5 miljard euro (464 miljard frank) had om uit te geven aan overnemingen.

Vrijdag zei Mestrallet dat hij het dossier had gesloten. Het is niet de eerste keer dat Suez-Lyonnaise in laatste instantie afziet van een gepland project. Vorig jaar borg Mestrallet de plannen om te fuseren met de Duitse nutsgroep E.On op nadat de aandelenkoers van Suez-Lyonnaise negatief gereageerd had op de berichten over een mogelijke alliantie.

Dat ook dit keer de aandelenkoers van Suez-Lyonnaise een duik had genomen, heeft ongetwijfeld de beslissing van Mestrallet beïnvloed. Maandag en dinsdag was het Suez-Lyonnaise aandeel met 9,4 procent gezakt, de grootste inzinking sinds de vorming van de onderneming in 1997. Vrijdag, na het opbergen van de overnameplannen, schoot de koers weer omhoog.

Mestrallet beklemtoonde op een persconferentie dat Suez-Lyonnaise zijn expansie in de industriële diensten zal voortzetten, vertrekkende van het platform van Nalco/Calgon en de industriële diensten van energiegroep Tractebel, een filiaal van Suez-Lyonnaise. Hij verklaarde een honderdtal projecten te bestuderen en dit jaar zeker een tiental operaties te zullen realiseren.