Electrabel
© mc
BRUSSEL -- Electrabel gaat zijn reorganisatieplan uitvoeren zonder dat het een overeenkomst op zak heeft met de vakbonden. De vakbonden hadden het gisteren over woordbreuk en gaan een stakingsaanzegging indienen. Een vakbondswoordvoerder liet gisteren verstaan dat het om gespierde acties zal gaan.

,,De onderhandelingen over Transform 2003 zijn afgelopen. Electrabel trekt alle voorstellen over vervroegde uitstapregelingen in en gaat rechtstreeks met het betrokken personeel praten'', lichtte de woordvoerder van Electrabel, Patrick De Vos, gisteren toe. Volgende donderdag is er wel nog een sociaal overleg geprogrammeerd maar Electrabel wil niet meer praten over het reorganisatieplan. Twee van de vier vakbonden (CNE en Gazelco) stellen dat ze alleen over de reorganisatie willen praten.

De Vos voegde er nog aan toe dat de bedrijfsleiding de verantwoordelijkheid draagt voor de uitvoering van het reorganisatieplan tegen 2003. De Belgische stroomproducent wil zo'n 2.200 banen schrappen. Door een transfer van 500 personeelsleden naar het Vlaamse telecombedrijf Telenet en 1200 natuurlijke afvloeiingen wordt dat cijfer wel teruggebracht. Maar Electrabel heeft duidelijk laten verstaan dat voor 800 personeelsleden een andere oplossing gezocht moet worden.

De vakbonden lieten gisteren weten dat er volgende week een stakingsaanzegging komt. De bonden moeten wel een sperperiode van twee weken in acht nemen.

Maar de woordvoerders lieten duidelijk verstaan dat ze voordien al wettelijk toelaatbare acties zullen plannen. Een van de geliefkoosde tactieken wordt het schrappen van alle overwerk. Volgens de bonden gaat dat in de elektriciteitscentrale voor vertragingen zorgen. En vertragingen kosten geld. Er wordt een bedrag genoemd van 1 miljoen frank per uur.

Electrabel-woordvoerder De Vos bevestigt het bedrag maar beklemtoont dat de vakbonden daarmee niet zozeer Electrabel treffen maar des te meer de Belgische particuliere stroomklanten en de kmo's.

,,De vakbonden weten dat de eindverbruikers opdraaien voor de hogere productiekosten'', stelt De Vos.

De kortsluiting van donderdag tussen bedrijfsleiding en de werknemersorganisatie komt nogal onverwacht. Begin maart waren de twee het nog eens geworden dat er te praten viel over alternatieve uitstapregelingen. Electrabel beloofde tegelijk dat er voor 2003 geen naakte ontslagen zouden vallen.

Het liep deze week echter volledig mis toen de vakbonden extra voorwaarden -- zoals waarborgen voor het jaarinkomen en de extra-legale pensioenen -- aan de alternatieve uitstapregeling koppelen. ,,De afspraak was dat geen enkele partij voorafgaande voorwaarden zou stellen'', stelde Electrabel-woordvoerder De Vos. Bovendien zit aan die extra-voorwaarden een gepeperde factuur vast voor Electrabel, verklaarde hij.

De vakbonden lieten gisteren weten dat dergelijke eisen niet overdreven zijn en ze waren dan ook volledig verrast toen de Electrabel-delegatie meteen duidelijk maakte dat ze alle afspraken van de week terugdraaide.

Ze vinden dat de reactie van Electrabel zwaar overdreven is. De vakbonden vinden dat het Belgische beursgenoteerde stroombedrijf Woordbreuk pleegt. Een woordvoerder van de Waalse Christelijke vakbond verweet Electrabel zelf een leugenachtige houding tijdens de recente onderhandelingen.