De aandelen van de Laura Ashley Holding verloren gisteren tot achttien procent nadat de eigenaar van de Britse kledingketen, bekend voor haar bloemmotieven, bekendmaakte dat de winst voor belastingen niet zal stijgen in 2002 omdat de vraag naar haar damesmode verkleint.

De totale verkoop in de Laura Ashley-winkels was de jongste zes weken even groot als vorig jaar. De dameskleding verloor dertien procent ,,omdat minder toeristen opdagen na de aanslagen van 11 september'', zei het bedrijf. De artikels voor binnenhuisinrichting krikten de verkoop met zeven procent op.

,,Ik denk niet dat iemand gedacht had dat de resultaten zo teleurstellend zouden zijn tijdens de kerstperiode'', zei een analist. ,,Laura Ashley schuift de schuld in de schoenen van de wegblijvende toeristen, maar andere merken met grote aanwezigheid in Londen doen het beter.'' Next, de Britse nummer drie, maakte vorige week bekend dat de verkoop met eenentwintig procent was gestegen omdat de historisch lage intrestvoeten consumentenuitgaven stimuleren.

Laura Ashley focust tegenwoordig op vrijetijdskledij en breidde het assortiment accessoires uit. Daarnaast zijn winkels opgestart die enkel binnenhuisartikels, zoals behangpapier, aanbieden om de verkoop op te schroeven.

De aandelen verloren 4,75 pence tot 22,5 pence.

Volgens financieel directeur Jim Bellingham vertegenwoordigt de verkoop aan toeristen een significante bijdrage, vooral in modeartikelen. ,,Het zal minstens tot halfweg dit jaar duren voor we weer op het niveau van vorig jaar zitten. De winst zal op het niveau van vorig jaar uitkomen.'' Toen verdiende het bedrijf 8,4 miljoen pond (13,5 miljoen euro) voor belastingen.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.
  • Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

    Lees gratis ›

    Vul je e-mailadres en wachtwoord in