De Europese beleggers durfden gisteren nog niet voluit gaan na het nieuws dat SAP beter dan verwachte resultaten kan voorleggen. Maar enkele uren later bleek dat hun Amerikaanse collega's heel wat optimistischer zijn. De Aziatische beleggers wisten niet zo goed op welk been te dansen, maar per saldo werd toch meer verlies geleden dan winst geboekt.

In Azië maakten vooral de Japanse investeerders zich zorgen. UFJ Holdings kondigde aan dat een oplossing wordt gezocht om de zinkende distributieketen Daiei alsnog drijvend te houden. De hoop dat banken en andere kredietverleners krachtiger zouden optreden tegenover falende ontleners, werd daarmee de bodem ingeslagen.

UFJ, dat 2,9 procent terrein moest prijsgeven, sleurde in zijn val ook Sumitomo Mitsui Banking mee, dat 1,1 procent zakte. Ook Mitsui heeft kredieten uitstaan bij Daiei.

De distributieketen zelf schoot door het dak met een klim van 40 procent. In schril contrast tot haar concurrenten Fast Retailing en Ito-Yokado, die respectievelijk 16 en 3,4 procent moesten inleveren. Beleggers vrezen dat die ketens veel last zullen blijven ondervinden van de verder inkrimpende Japanse economie.

In Europa deden de softwareproducenten het weliswaar uitstekend, maar de verzekeringssector kreeg klappen. Het nieuws dat softwaregigant SAP beter dan verwachte resultaten kon voorleggen werd op gejuich onthaald, maar het bericht dat Standard & Poor's de kredietwaardigheid van Axa van ,,stabiel'' naar ,negatief'' verlaagde, zette prompt een domper op het enthousiasme.

De grootste Europese verzekeraar zal het volgens het ratingbureau moeilijk krijgen om zijn rendabiliteit op te krikken tot een aanvaardbaar niveau. De beleggers straften dat bericht af met een koersverlies van 3,1 procent. SAP schoot ondertussen 11,5 procent omhoog en tilde de hele sector gemiddeld 8 procent hoger.

In heel andere sectoren moesten zowel supermarktketen Ahold als HSBC Holdings respectievelijk 3,2 en 2,3 procent prijsgeven. Beide groepen zijn actief in Argentinië. HSBC boekt er ongeveer 3 procent van zijn winst en Ahold kondigde gisteren aan dat 100 miljoen euro opzij wordt gezet om de devaluatie van de peso op te vangen. Analisten vinden dat een groot bedrag in verhouding tot het belang van de Argentijnse activiteiten van Ahold, wat hen het ergste doet vermoeden.

Ericsson moest 3,5 procent inleveren nadat J.P. Morgan de rating van de Zweedse telecomspecialist had verlaagd tot ,,market underperformer''. In dezelfde sector gaf Vodafone 4,2 procent prijs na het bericht dat Verizon Wireless, de gemeenschappelijke gsm-dochter met Verizon Communications, tijdens het tweede kwartaal 715.000 nieuwe klanten kon strikken. Minder dan sommige analisten gehoopt hadden.

Deutsche Telekom zakte 2,5 procent na een bericht in het Duitse magazine Capital dat de grootste Europese telefoonmaatschappij tot en met 2004 verlies zal lijden. Dit jaar zal dat zelfs oplopen tot 7 miljard euro, zonder uitzonderlijke kosten en opbrengsten, voorspelt Capital.

In eigen land slaagde de beurs er niet in kleur te bekennen. Fortis kwam ijzersterk uit de hoek met een winst van 3 procent na het bericht dat Suez overweegt zijn participatie van 10 procent in de Belgisch-Nederlandse groep te verkopen aan BNP Paribas. Analisten hadden gevreesd dat Suez zijn aandelen gewoon op de markt zou dumpen. De euforie bekoelde echter wat toen BNP het bericht ontkende.

Anderzijds verzwakte Dexia 0,91 procent en moest de Groep Brussel Lambert 3,18 procent inleveren. Warenhuisketen Delhaize, die na beurs een omzetstijging van bijna 18 procent bekendmaakte, moest 1,87 procent lager.

In Amerika namen de technologiewaarden een vliegende start na het nieuws dat SAP beter dan verwachte resultaten neerzette. Cisco, Oracle, Siebel en Broadcom stuwden de Nasdaq-index naar zijn hoogste peil in zes maanden. Kort na de middag werd het even wat rustiger, maar nadien ging het weer omhoog.

De Nasdaq flirtte na de lunch met de 2.100-puntendrempel en de Dow Jones stond op 10.245 punten, een winst van net geen procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig