BRUSSEL (belga) -- De euro verovert de jongste dagen stormenderhand de portemonnees van de Europese consumenten. Met succes. De nieuwe munt wordt steeds meer en blijkbaar ook steeds vlotter gebruikt. De jongste jaren zorgde de introductie van de nieuwe eenheidsmunt voor tal van, weliswaar vaak tijdelijke, nieuwe banen.

Niet zo bij Etienne Davignon. Die verliest met de komst van de euro binnenkort een baan. De burggraaf is binnenkort niet langer voorzitter van de AMUE, de Association for the Monetary Union of Europe. De Vereniging voor de Monetaire Unie van Europa wordt binnenkort opgedoekt en heeft bijgevolg geen voorzitter meer nodig.

De fervente Europeaan en voormalige EU-commissaris Etienne Davignon is al sinds 1991 voorzitter van de AMUE. Die vereniging werd vier jaar eerder opgericht om de monetaire stabiliteit in Europa te ,,bewaken''. De leden zijn banken en bedrijven die samen aan acht miljoen mensen werk bieden.

Voor deze lobbygroep is de komst van de euro een groot succes. De monetaire unie kan nu zelfs gebeurtenissen als de aanslagen van 11 september opvangen zonder te ontsporen. En de bedrijven zijn van heel wat wisselrisico's en -kosten verlost.

Daarom doekt de AMUE zichzelf op tegen 1 mei. De individuele leden kunnen binnen andere organisaties verder ijveren voor de integratie van Europa, luidt het.

En Davignon, die heeft nog voldoende andere activiteiten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig