BRUSSEL -- Delhaize, de grootste Belgische distributeur, heeft het afgelopen jaar voor 21,4 miljard euro verkocht. De forse stijging (plus 18 procent) was vooral een gevolg van de boekhoudkundige verrekening van eerdere overnames. De Amerikaanse tak van het bedrijf, goed voor driekwart van de totale omzet, heeft het de jongste maanden niet onder de markt. Vooral de winkels in Florida hebben last van de economische onzekerheid in het land.

Wie Delhaize zegt, zegt Amerika. Dat is al langer zo. Maar anno 2002 tekenen de Verenigde Staten voor 78 procent van de totale omzet. In het boekjaar 2001 werd Hannaford, een winkelketen uit het rijke noordoosten van het land, voor het eerst met zijn volle gewicht meegeteld. En dat zorgde voor een omzetstijging van 17,7 procent bij de Amerikaanse dochter. De vergelijkbare omzet, evenwel, steeg veel minder spectaculair. Over het hele boekjaar werd er met moeite 1,4 procent meer verkocht.

In het laatste kwartaal van 2001 sputterde de Amerikaanse motor van Delhaize lichtjes. De omzet van Delhaize America steeg weliswaar met 2,2 procent. Maar als alleen winkels die al langer dan een jaar geopend zijn meegeteld worden, sloot Delhaize zelfs in het rood af. In de periode van dertien maanden die afsloot met het jaar 2001, daalde de omzet van het vergelijkbare winkelpark -- zonder nieuwe vestigingen dus -- met 0,5 procent.

Daar zat de verzwakte Amerikaanse economie voor veel tussen. Vooral in de zuidelijke poot van Delhaize America, de Kash n' Karry-winkels in Florida, viel de verkoop tegen, liet het bedrijf weten. Delhaize wijt de terugval aan de specifieke samenstelling van de bevolking in Florida. Door de economische en politieke onzekerheid keerden de bejaarden later dan verwacht terug naar hun overwinterplaats.

In het thuisland heeft de keten er een sterk jaar opzitten. Delhaize profiteerde van de grootscheepse herstructurering bij concurrent Carrefour en veroverde wat terrein. De keten tikte in 2001 af op een marktaandeel van 24,7 procent. Er werden liefst 60 nieuwe winkels geopend. De omzet van Delhaize België groeide het afgelopen jaar met 7,7 procent. De vergelijkbare omzet steeg met 4,9 procent.

In Centraal-Europa, waar de keten werkt aan een derde poot, rondde Delhaize voor het eerst de kaap van 1 miljard euro. Inclusief de Griekse vestigingen telt de Belgische groep nu al 224 winkels in het oosten van Europa. Dat zijn er liefst 47 meer dan een jaar eerder. De bijdrage van de Aziatische dochters -- Delhaize is actief in Singapore, Indonesië en Thailand -- lag in 2001 19 procent hoger dan een jaar voordien.

Op het einde van 2001 tekende Delhaize voor 2.444 winkels. Dat zijn er 134 of 5,8 procent meer dan een een jaar eerder. In 2002 gaat de expansie van Delhaize onverminderd voort, liet het bedrijf weten. Het heeft een bedrag van 715 miljoen euro uitgetrokken om winkels te renoveren en er nieuwe te openen. Anno 2002 werken er bij Delhaize meer dan 146.000 mensen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig