BRUSSEL -- Vijfendertig van de 195 banen in drukkerij Agora Rotogravure moeten verdwijnen. Dat heeft de directie gisteren meegedeeld tijdens een bijzondere ondernemingsraad. De drukkerij is een joint venture van de diepdrukkerij van Concentra (ex-De Vlijt) en het vroegere Agora Printing.

Door de herstructurering bij Agora Rotogravure is er alweer een dochter van het beursgenoteerde Concentra die de broekriem moet aanhalen. Eerder voerde de uitgeefdochter RUG een kostenbesparing van tien miljoen euro door en kondigde ze een aanvraag tot bedrijf in herstructurering aan. Agora is een diepdrukkerij. Die is gespecialiseerd in het drukken van erg grote oplages.

Volgens Jan Bormans, gedelegeerd bestuurder van Agora Rotogravure, is de herstructurering noodzakelijk wegens de structurele overcapaciteit op zowel de drukkerijmarkt voor tijdschriften als voor reclamefolders. Eerder werd al een herstructurering doorgevoerd in de vestiging in Averbode. Daar werd permanente tijdelijke werkloosheid ingevoerd en de weekendproductie uitgeschakeld.

Nu is de vestiging in Antwerpen aan de beurt. Er wordt een pers te koop gesteld en de directie heeft haar intentie geuit om vijfendertig banen te schrappen. Voor Antwerpen is het daarmee de zoveelste trieste herstructurering. Tien jaar geleden hadden de druk- en bindactiviteiten volgens Bormans nog enkele honderden mensen in dienst. Na de komende herstructurering zouden er daar nog vijftig van overblijven.

Agora zal in 2001 uitkomen op ongeveer tweeënvijftig miljoen euro omzet. Hoe zwaar de verliescijfers zijn, wordt pas bekendgemaakt wanneer Concentra Groep de jaarresultaten publiceert. Voor dit jaar streeft Bormans naar een break even. (ita)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig