BRUSSEL -- De gezondheidsgroep Omega Pharma heeft de Nederlandse verdeler van farmagrondstoffen Fagron overgenomen. Fagron telt 34 medewerkers en 9,4 miljoen euro (380 miljoen frank) omzet. Omega betaalt 12 keer de verwachte winst of naar schatting 80 miljoen frank. Directeur Marc Coucke had gisteren de mond vol over ,,Europese ambities''.

Marc Coucke, stichter van Omega Pharma, omschreef Fagron gisteren als het eerste belangrijke platform in Nederland voor zijn groep. De overname van Fagron volgt nauwelijks vier maanden op die van het Franse Pharmygiène, een overname die de omzet van Omega Pharma verdubbelde en 550 medewerkers toevoegde.

Fagron is gevestigd in Nieuwekerk a/d Yssel nabij Rotterdam. Het is een vrij jong bedrijfje (opgericht in 1990) maar kent volgens Coucke een jaarlijkse groei van 40 procent. De 4,4 miljoen euro omzet van 1998 werd afgelopen jaar 6,4 miljoen en zou dit jaar minstens 9,4 miljoen moeten worden.

Opvallend is dat Fagron een voor de sector mooie winstmarge haalt. De bedrijfswinst tegenover de omzet (bedrijfsmarge) steeg van 21 procent in 1998 tot 25 procent in 2000. Pharmygiène bijvoorbeeld haalt slechts een bedrijfsmarge van 7,5 procent.

De hogere winst is het gevolg van het productaanbod van Fagron: vooral halffabrikaten (producten waar de apotheker nog een bewerking mee moet doen), farmaceutische grondstoffen en dermatologische crèmes en OTC-producten (voorschriftvrije producten).

Volgens Coucke kan Omega Pharma zich nu profileren als Benelux-partner als het aankomt op het afsluiten van distributie-akkoorden. Omega Pharma mikt op een sterke synergie met Fagron. Het bedrijf zou volgend jaar minstens 13 miljoen euro omzet moeten halen en een netto courante winst van 2,3 miljoen euro opbrengen.

Omega maakt van de overname gebruik om de verwachtingen lichtjes opwaarts te herzien. De omzet zou dit jaar met 309 procent stijgen tot 172,6 miljoen euro (7 miljard frank). Voor volgend jaar wordt op 61 procent groei gemikt tot 278,2 miljoen euro (11,22 miljard frank).

De netto courante winst zou dit jaar stijgen met 338 procent tot 13,3 miljoen euro (536 miljoen frank) of 0,62 euro per aandeel. Voor volgend jaar zou dat 1,18 euro per aandeel zijn of 27,25 miljoen euro na een stijging met 103 procent.

Al dit cijfergeweld betekent dat wie vandaag een aandeel Omega Pharma koopt, nog altijd bijna 40 keer de courante winst betaalt die eind volgend jaar zou gehaald worden of 74 keer die van dit jaar. Dergelijke hoge ratio's betekenen dat de markt verwacht dat Omega nog enkele jaren in omvang kan verdubbelen. Deze hoge waarderingen maakt het voor Omega aantrekkelijk om financiële overnames te doen. Het bedrijf betaalt (via een aandelenruil) slechts 12 keer de winst van Fagron, wat betekent dat de overname neerkomt op een goedkope kapitaalverhoging. Coucke voorspelde gisteren nog meer overnames en zei binnen vijf jaar een grote Europese speler te willen zijn in een markt die nu nog erg versnipperd is.