Geen eenduidig beeld op de aandelenmarkten, vrijdag. Europa boerde duidelijk beter dan Azië en in Amerika was de tweedeling tussen klassieke en technologieaandelen prominent aanwezig, in het nadeel van de techno-bedrijven.

In Azië gingen de beursindexen in de afgelopen week flink achteruit. De Japanse Nikkei 225 index noteerde de grootste daling op weekbasis (min 3%) in vier maanden tijd. De matige kwartaalresultaten en winstverwachtingen van een reeks Japanse technologiebedrijven hebben bij de beleggers de vrees doen groeien dat de recent verbeterde beurswaardering van de betrokken bedrijven onterecht is. De lichte stijging van de Nikkei op vrijdag kon de slechte trend van de voorbije dagen niet rechttrekken.

Ook in Hong Kong kende de Hang Seng Index zijn slechtste week in vier maanden en de belangrijkste beursindexen in Taiwan en Zuid-Korea noteerden de sterkste daling in drie maanden tijd.

Europa deed het minder slecht. Na donderdag gingen de meeste indexen nu ook op vrijdag vooruit, waardoor het verlies op weekbasis tot erg kleine marges werd beperkt. De Europese aandelenmarkten trokken zich vrijdag op aan oliebedrijven als Total en Royal Dutch/Shell, die profiteren van de gestegen prijzen op de internationale oliemarkten.

De Dow Jones Stoxx 50 Index ging vrijdag in de vooravond met 0,9% vooruit tot 2427,97 punten; de Stoxx 600 steeg met 0,8% tot 207,91 punten, waarbij een derde van de winst te danken was aan de energiebedrijven.

Hierdoor kon het opgebouwde weekverlies voor de Stoxx 50's teruggebracht worden tot 0,1%[#168#]en voor de Stoxx 600 tot 0,4%.

Vrijdag gingen de indexen vooruit in 12 van de 17 West-Europese markten. Op weekbasis ging de Duitse Dax index 3,4% omlaag, en de Franse Cac 0,1%. De Londense FTSE daarentegen boekte voor de week een winst van 1,2%.

Op Euronext in Brussel kon de Bel20 vrijdag nogmaals 0,32% aandikken na de winst van donderdag. De index sloot de week af met 2.026,89 punten, bij een kalme handel.

De banken eindigden verdeeld met 1,21% koersverlies voor Fortis en winst van 1,81 en 0,39% voor Dexia en KBC. Omega Pharma, dat donderdag na beurs met opbeurende kwartaalcijfers kwam, leed licht verlies van 0,6%. Bij de technologiewaarden leed Option International onder de winstnemingen. Het aandeel verloor vrijdag 4,6%. Ook Telindus en Systemat verloren respectievelijk 1,3 en 3,8%. Mobistar won dan weer 1,9%.

Delhaize steeg vrijdag opnieuw 2,3% in waarde. Ook bierbrouwer Interbrew koerste onder invloed van het warme weer en het gestegen drankverbruik 2,3% hoger.

In Amerika deden de blue chips het goed, na de bekendmaking van sterke omzetcijfers door de hamburgerketen McDonald's. Het fast-food aandeel ging 7% vooruit. De Dow Jones industrial index reageerde met een licht positieve trend: plus 0,4%.

Op de technologiebeurs Nasdaq daarentegen was er licht verlies (min 0,4%) na een winstwaarschuwing door chipontwerper Nvidia. Dat aandeel ging 19% omlaag. De Nasdaq Composite Index ging daarmee voor de zesde opeenvolgende dag in het rood.