BRUSSEL (belga) -- Het jachtseizoen is in aantocht en naar jaarlijkse gewoonte publiceert Fedis, de federatie van distributie-ondernemingen, de data waarop het wild mag verkocht worden in de winkels en restaurants in de verschillende landsdelen.

Voor Vlaanderen is het wachten tot 1 september vooraleer wilde eend mag verkocht worden. Op 15 augustus is dat al toegestaan in Brussel en Wallonië.

Vanaf 15 september is de verkoop van patrijs, konijn en houtduif toegestaan in Vlaanderen, en vijftien dagen later mag damhert, wild zwijn en hert worden verkocht. Voor fazant en haas is het wachten tot 15 oktober.

Fedis herinnert er aan dat ,,detailhandelaars, traiteurs en restauranthouders geen stukken vrij wild mogen aankopen zonder voorafgaande keuring, voor het geschikt werd verklaard voor menselijke consumptie en als dusdanig gemarkeerd''.


Diepvries
Daarnaast zijn er nog eens specifieke maatregelen per landsdeel. Voor het Vlaams Gewest geldt dat ,,diepgevroren grof wild, hazen, patrijzen en fazanten mogen opgeslagen en vervoerd worden buiten de toegestane periodes, op voorwaarde dat restauranthouders kunnen aantonen dat het wild afkomstig is van buiten het gewest''. Ook diepgevroren reewild mag van 1 oktober tot 10 december onder dezelfde voorwaarden verhandeld worden.

Ook in Wallonië mag grof wild buiten de toegestane periodes worden verhandeld en verorberd, als ,,het wild is gekweekt in parken die vlees produceren voor menselijke consumptie, of als het wild afkomstig is van buiten Wallonië''. Brussel verbiedt de jacht.